Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

χωρίς τίτλο 3


Συντάκτης άρθρου :Vassilios Canellos στο fnb-pro.gr

., Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

Ορισμένες συμβουλές για (wine pairing) για σύζευξη φαγητού και κρασιού δηλαδή, μπορεί να είναι υπερβολικά περιοριστικές. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να φάει κανείς σχεδόν ό, τι θέλει πίνοντας όποιο κρασί θέλει.

Παρόλα αυτά είναι κοινά αποδεκτό οτι το wine pairing είναι μια τεχνική στο πως να συνδυάσει κανείς τα γευστικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες ενός κρασιού με τη γεύση ενός φαγητού προκειμένου να σχηματίσει ένα γαστριμαργικό πάντρεμα.

Όταν οι άνθρωποι ζητούν ένα wine pairing, η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι, “Τι γεύμα είναι;” “Τρώνε έξω με έναν φίλο από τα παλιά; Βγήκαν με τον διευθυντή τους ή κάποιον από την εταιρεία; Τρώνε με την οικογένεια; Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια θα δώσει ένα διαφορετικό vibe στο γεύμα και, τελικά, θα επηρεάσει τον τρόπο που θα αισθανθούν το κρασί. 

Άλλο κρασί θα θέλατε όταν προσπαθείτε να πάρετε μια πιθανή προαγωγή και άλλο κρασί όταν θα βρεθείτε σε ένα πιο χαλαρό γεύμα με κάποιον φίλο με τον οποίο θα μιλάτε ακατάπαυστα και θα πίνετε γελώντας και κατεβάζοντας ποτήρι το ποτήρι χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Το wine pairing δεν είναι μια επιστήμη, αλλά μια υποκειμενική μορφή τέχνης που μπορεί να μάθει κανείς. Οι σομελιέ κατανοούν την αλληλεπίδραση μεταξύ γεύσης, υφής και αρώματος, ενώ πρέπει να σέβονται τις ατομικές προτιμήσεις αλλά και τους περιορισμούς του οικονομικού προϋπολογισμού του πελάτη. 

., Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

Ας δούμε κάποιες βασικές κατευθύνσεις πάνω στο Wine pairing

Συνταγές φτιαγμένες με γήινα συστατικά όπως μανιτάρια και τρούφες έχουν υπέροχη γεύση με κόκκινα κρασιά όπως το Pinot Noir, τo οποίo είναι ελαφρύ αλλά με βάθος.

Μερικά τυριά πάνε καλύτερα με λευκό κρασί ενώ κάποια άλλα με κόκκινο. Πάντως σχεδόν όλα ταιριάζουν καλά με ένα ξηρό ροζέ, το οποίο έχει την οξύτητα του λευκού κρασιού και τον χαρακτήρα του κόκκινου.

Ελαφριά πιάτα θαλασσινών, fingerfood θαλασσινών, φαίνεται να έχουν καλύτερη γεύση όταν συνδυάζονται με κάποια ντροπαλά κρασιά, όπως το Pino Grigio ή το Chablis.

Το Malbec, το Shiraz και το Côtes-du-Rhône είναι αρκετά τολμηρά και με αυτοπεποίθηση, πράγμα που τα καθιστά ικανά να καταναλωθούν με φαγητά που έχουν δυνατές σάλτσες όπως μπάρμπεκιου με πολλά καρυκεύματα. Ίσως να ταιριάζουν καλύτερα με γλυκιές ή μέτρια καυτερές σάλτσες

Τα γλυκά αφρώδη κρασιά, όπως το Moscato d’Asti, η Demi-Sec Champagne και το Asti Spumante, βοηθούν πολύ αν έχουμε να κάνουμε με επιδόρπια που περιέχουν φρούτα.

Όταν ένα κρέας έχει πολλά καρυκεύματα – αναζητήστε ένα κόκκινο κρασί με πικάντικες νότες. To Syrah, το Cabernet Franc και το Xinomavro είναι όλες καλές επιλογές για να τα συνοδεύσουν. 

Η ελαφριά γλυκύτητα των πιο πολλών Riesling και Gewürztraminer βοηθά στην εξάλειψη του καψίματος των πικάντικων ασιατικών ή Ινδικών πιάτων. Χωρίς να σημαίνει οτι θα περιοριστείτε μόνο σε αυτά. Ούτως ή άλλως είναι φτιαγμένα για να συνοδεύουν εδέσματα της Αλσατικής Γαλλικής κουζίνας.

Τα ροζέ αφρώδη κρασιά, όπως η ροζέ σαμπάνια, έχουν το βάθος της γεύσης που μπορούν να συνδυαστούν με ένα ευρύ φάσμα κύριων πιάτων. Τέτοια είναι ένα σνίτσελ κοτόπουλου, ένα κρεμώδες ριζότο, ακόμα και τηγανητές πατάτες με καραμελωμένα κρεμμύδια.

., Wine pairing – Προσθέτει αξία σε ένα γεύμα ή το περιορίζει;

Παρόλα αυτά, το wine pairing δεν είναι πανάκεια ούτε απαράβατος κανόνας. 

Μπορείτε να πιείτε ένα κρασί λόγω του τρόπου που σας κάνει να αισθάνεστε, αντί να περιορίζεστε απλά στις γεύσεις που βρίσκονται στο πιάτο σας. Η επιλογή του κρασιού πρέπει να έχει να κάνει με την εμπειρία που θέλει να έχει ένα άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές του προτιμήσεις, τη διάθεση του, την παρέα και την περίσταση. Και σίγουρα, ναι … και το φαγητό.

Credits to fnb-pro.gr

Online Wine Seminar

Σεμινάριο “Σεμινάριο Κρασιού για επαγγελματίες της εστίασης” που απευθύνεται στους εργαζομένους και στους εμπλεκομένους στα επισιτιστικά τμήματα η και μπαρ

“Σεμινάριο Κρασιού για επαγγελματίες της εστίασης”
Caesar salad
Uncategorized
papadakispaul

Η σαλάτα του Καίσαρα γίνεται 100 ετών, ένας αιώνας γαστρονομικής απόλαυσης

Η σαλάτα του Καίσαρα, ένα κλασικό πιάτο σε μενού σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την 100η επέτειό της το 2024. Αυτή η σαλάτα, γνωστή για την απλή αλλά γευστική σύνθεσή του, εφευρέθηκε το 1924 από τον Ιταλοαμερικανό εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι

Διάβασε το άρθρο
DAYcation Greece
Uncategorized
papadakispaul

Τι είναι η νέα τάση στον τουρισμό “Daycation” και τι διαφορές έχει από το “Staycation”

Ο τουρισμός συνεχώς εξελίσσεται, προσφέροντας νέες και καινοτόμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Τελευταία, οι όροι “Daycation” και “Staycation” έχουν γίνει δημοφιλείς, αντανακλώντας νέες τάσεις στην αναψυχή και τον τουρισμό. τι ακριβώς είναι ομως το “Daycation”, πώς διαφέρει από το “Staycation” Τι

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top