“Κρασί” Τόσο πολύπλοκο αλλά και τόσο απλό. Ποτέ ίδιο, ποτέ δεδομένο!

Ένα από τα πλέον σύνθετα καταναλωτικά προϊόντα της αγοράς σήμερα είναι το Κρασί .
Γεωργικό ή βιομηχανικό προϊόν; Προϊόν ή υποπροϊόν; Τόσο απλό και τόσο πολύπλοκο ταυτόχρονα. Τόσο προσιτό και τόσο απρόσιτο. Ποτέ ίδιο, ποτέ δεδομένο!
Πριν λίγα χρόνια ένας καθηγητής marketing management από τις Ηνωμένες Πολιτείες της
Αμερικής μου είχε πει πως ίσως ασχολούμαι με ένα από τα πιο τρελά για τον κλάδο της
επιστήμης του προϊόντα! Μάλιστα μου έδωσε συγχαρητήρια για την τρέλα μου και την
υπομονή μου. Τελικά, μόνο άδικο δεν είχε.
Σκεφτείτε πόσοι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το κρασί. Όχι μόνο το ¨ποτό¨ κρασί, τον
οίνο, αλλά την φιάλη κρασί που ένας καταναλωτής αγοράζει, στο εστιατόριο, στην κάβα,
στο Super Market.
Η τιμή, value for money, luxury, show off, φθηνό, ακριβό, προσιτό, απρόσιτο, κτλ.
Η ετικέτα, μοντέρνα, old school, περιγραφική, έξυπνη, φανταχτερή, κτλ
Το σχήμα της φιάλης, Αλσατίας, Βουργουνδίας, Μπορντώ, κτλ
Το χρώμα της φιάλης, του γυαλιού, φιμέ, διαφανές, πράσινο κτλ
Το όνομα του Παραγωγού, επώνυμος, ψαγμένος, εναλλακτικός, οίκος, νομάδας, κτλ
Η Περιοχή Προέλευσης, χώρα, νέος κόσμος, παλιός κόσμος, γεωγραφικό διαμέρισμα,
χωριό, όχθη, υποπεριοχή, κτλ
Το όνομα του κρασιού, η εμπορική ονομασία του. Εύκολο, μοντέρνο, διάσημο, κτλ
Βιολογικό, Οργανικό, Φυσικό, Βιοδυναμικό.
Λευκό, ροζέ, ερυθρό.
Αφρώδες, Ημιαφρώδες, Ήρεμο.
Ξηρό, σχεδόν ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο, γλυκό, φυσικώς γλυκό, ενισχυμένο, λιαστό, icewein,
κτλ.
Κουραστήκατε;
Προσθέστε σε όλα τα ανωτέρω ένα από τα βασικότερα, την ποικιλία του σταφυλιού.
Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ροδίτης, Σαββατιανό, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Λημνιώνα. Ή μήπως
διεθνείς ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Syrah, Merlot,
Cabernet Sauvignon.
Οι επιλογές δεν σταματούν ποτέ! Κατηγορίες και υποκατηγορίες, στυλ, χρονιές (σοδειές),
μόδα, pairing, διάθεση, ph, εποχή, περίσταση, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώρα της
ημέρας.
Οπότε ο ρόλος του οινοχόου καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικός είναι και πόσο
σύνθετος συνάμα.
Ο άνθρωπος που ασχολείται με το κρασί επαγγελματικά μπορεί να είναι επιχειρηματίας,
πωλητής, οινοχόος, σερβιτόρος, μετρ, ιδιοκτήτης κάβας, ξενοδόχος, εστιάτορας, μπάρμαν.
Μπορεί βεβαίως να είναι ένας winelover, ένας άνθρωπος που αγαπά να πίνει κρασί, αγαπά
το κρασί, την εικόνα του, την γεωγραφία του τα ταξίδια.
Ο οινοχόος ως επαγγελματίας του κρασιού οφείλει στα πλαίσια της δουλειάς του να είναι
ενημερωμένος για όλα τα παραπάνω και για άλλα τόσα πολλά γύρω από το σερβίρισμα, το
ταίριασμα με το φαγητό, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την παρουσίαση και την πώληση του
στον πελάτη.
Η γνώση δε σταματά ποτέ. Οι συνήθειες είναι για να αλλάζουν. Εχθρός του καλού, το
καλύτερο.

Ένα άρθρο του Χρήστου Χριστόπουλου.

Δείτε Παρακάτω το σεμινάριο με θέμα το κρασί με εισηγητή τον Χρήστο Χριστόπουλο.

hoteltraining
Uncategorized
sarras

Εξ Αποστάσεως Σεμινάρια Τουριστικών Επαγγελμάτων

Τα σεμινάρια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για επαγγελματίες του τουρισμού έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο καιρό. Και αυτό διότι η σημασία του τουρισμού σε πολλές χώρες έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατάρτισης και της επαγγελματικής ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού. Αν

Διάβασε το άρθρο
Uncategorized
sarras

Ένα ξενοδοχείο με ύψος 190 μέτρα “περικυκλωμένο” με βλάστηση

Ο λόγος για το Oasia Hotel Downtown στην Σιγκαπούρη που βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της υπερσύγχρονης πόλης, ολοκληρώθηκε το 2016 και το concept εξαρχής ηταν ενα “πράσινο” με όλη την σημασία της λέξης ξενοδοχείο. Εξωτερικά το ξενοδοχείο καλύπτεται από

Διάβασε το άρθρο
Uncategorized
sarras

Η ιστορία του απεριόριστων διαδρομών εφ’ όρου ζωής αεροπορικού εισιτηρίου αξίας 250.000$

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η αεροπορική εταιρεία American Airlines δεν τα πήγαινε και τόσο καλά, παρά τη μεγάλη της φήμη, η αεροπορική βιομηχανία γινόταν πολύ ανταγωνιστική, με νέες εταιρείες να δημιουργούνται κάθε χρόνο, πράγμα που σήμαινε ότι ο

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top