Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια επιχείρηση τροφίμων;

kitchen, chef, food-81493.jpg

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. HACCP σημαίνει Hazard Analysis and Critical Control Points και μεταφράζοντάς το σημαίνει ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου.

Στην ουσία, το HACCP είναι ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων. Εγώ θα έλεγα πως είναι επίσης, ένα εργαλείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε είδους επιχείρηση η οποία ασχολείται με τρόφιμα. Είτε αυτή η επιχείρηση είναι μία βιομηχανία τροφίμων, είτε μία ξενοδοχειακή μονάδα, είτε ένα εστιατόριο, ένα σούπερ μάρκετ, ένα fast food ή μια καφετέρια, όλες πρέπει να έχουν περάσει τον έλεγχο του  HACCP και να έχουν πάρει την πιστοποίηση.

Η πιστοποίηση αυτή, αφ’ ενός μεν επικυρώνει, στην ίδια την επιχείρηση ότι οι εγκαταστάσεις της, τα προϊόντα και το προσωπικό που την πλαισιώνει, πληρούν όλες τις απαιτήσεις μιας επιχείρησης, η οποία πάνω απ’ όλα σέβεται τους πελάτες της, και φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει. Αφ’ ετέρου δε, η πιστοποίηση του HACCP είναι ένα εργαλείο όπως προανέφερα, διότι προσφέρει στον πελάτη μια σιγουριά και στην ουσία την επιβεβαίωση, ότι τα προϊόντα αυτής της επιχείρησης είναι πιστοποιημένα και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

 Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: πως γνωρίζει ο πελάτης ότι αφού πήρε την πιστοποίηση του HACCP  η επιχείρηση, μετά από μία εβδομάδα ή έναν μήνα, συνεχίζει να τηρεί αυτούς τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων; Και η απάντηση είναι η εξής: Ένα σύστημα διασφάλισης, όπως το  HACCP, αποτελείται από ολόκληρη μελέτη, έχει θεσμικό πλαίσιο και απαραίτητους κανόνες, καθώς και ελέγχους οι οποίοι γίνονται και μετά την απόκτηση της πιστοποίησης σε μία επιχείρηση, για να ελέγξει εάν τηρούνται όλα αυτά για τα οποία είχε πιστοποιηθεί.

Σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας, είναι επίσης η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα σε προϊόντα αλλά και σε επιχειρήσεις που διακινούν τέτοια προϊόντα. Και εδώ ξαναέρχεται ο ρόλος και η σπουδαιότητα της πιστοποίησης του HACCP. Όταν ένας επιχειρηματίας μπαίνει στην διαδικασία να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, σίγουρα θα επιλέξει για την επιχείρησή του, το προϊόν που είναι πιστοποιημένο, διότι ξέρει ότι το προϊόν αυτό είναι εγκεκριμένο, ελεγμένο και ασφαλές. Πάντα φυσικά στην ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος μετράει και η σχέση ποιότητας και τιμής. 

Ένα άρθρο της Χριστίνας Σκουλουδάκη Τεχνολόγο Τροφίμων

Παρακολουθήστε σήμερα το σεμινάριο HACCP στην Hoteltraining.gr

., Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια  επιχείρηση τροφίμων;

hoteltraining.granswerhotels 2
Uncategorized
papadakispaul

Γιατί Τα Ξενοδοχεία Πρέπει να Απαντούν στα Βιογραφικά των Υποψηφίων σε Κάθε Περίπτωση

Η απάντηση στα βιογραφικά που αποστέλλουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποτελεί μια κρίσιμη πρακτική για κάθε ξενοδοχείο. Δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της επαγγελματικής εικόνας της εταιρείας, αλλά και τη διαμόρφωση υγιών σχέσεων με τον ευρύτερο επαγγελματικό κόσμο.

Διάβασε το άρθρο
changehotel
Hospitality
papadakispaul

Πώς να Αναγνωρίσετε την Κατάλληλη Στιγμή για να Αποχωρήσετε από την Εργασία σας

Συχνά τίθεται το ερώτημα: «Είναι σωστό να φύγω από τη ξενοδοχείο που εργάζομαι μου μετά από 1 ή 2 χρόνια, ή ακόμα και μετά από 8 χρόνια;» Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή, αλλά το να αφήσετε

Διάβασε το άρθρο
fifo hotel
Uncategorized
papadakispaul

Σύστημα FIFO: Το Κλειδί για Αποτελεσματική Διαχείριση Τροφίμων στα Ξενοδοχεία και Επισιτιστικό Κλάδο

Το σύστημα FIFO, που σημαίνει “First In, First Out” (Πρώτο Μέσα, Πρώτο Έξω), είναι μια μέθοδος διαχείρισης αποθεμάτων που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχειακού τομέα, ειδικά στα επισιτιστικά τμήματα. Η βασική αρχή του FIFO είναι ότι τα

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top