Πολύτιμες συμβουλές από 4 καταξιωμένους Chef

chef hoteltraining

Ανέκαθεν ο χώρος της εστίασης ασκούσε μια ακαταμάχητη γοητεία σε σημαντική μερίδα των νέων της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γνωρίζει στιγμές δόξας χάρη στην τηλεόραση, με τους εκκολαπτόμενους ή τωρινούς σεφ να μπαίνουν στα σπίτια μας. Όταν μπαίνεις σε μια κουζίνα, είσαι μάγειρας και όχι σεφ, όπως το έχουν παρεξηγήσει στην Ελλάδα. Σεφ γίνεσαι μετά από πολλά χρόνια πείρας. Ένας σεφ πρέπει να μπορεί να οργανώσει μια κουζίνα, να μπορεί να διαχειριστεί μια μεγάλη ομάδα συνεργατών, να σχεδιάζει μενού, να αναλάβει το κοστολόγιο, σεφ είναι ο αρχηγός της κουζίνας και δεν μπορείς να τα μάθεις αυτά σε 2 χρόνια σπουδών ούτε μετά απο μια σύντομη πορεία στις κουζίνες . Μολονότι οι περισσότεροι έχουμε διαμορφώσει μια εικόνα, σωστή ή επίπλαστη, σχετικά με τη μαγειρική και τις προσκλήσεις που θέτει, ας αφήσουμε τους ειδικούς, 4 καταξιωμένους Σεφ, να μιλήσουν γι’ αυτήν:

hoteltraining.gr

Άγγελος Μπακόπουλος

Executive Chef at Katikies Luxury Boutique Resorts

Πόσα χρόνια εργάζεστε στις κουζίνες?

Εργάζομαι στις κουζίνες 16 χρόνια.Τελείωσα την Σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Πόσα χρόνια πέρασαν πριν αναλάβετε θέση ευθύνης σε κουζίνα?

Πέρασαν 11 χρόνια μέχρι να αναλάβω θέση ως chef, όπου διεύθυνα την δική μου κουζίνα. Ωστόσο αυτό που θέλω να αναφέρω είναι πως το συγκεκριμένο επάγγελμα, από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις το κατώφλι μιας κουζίνας, θα πρέπει να είσαι υπεύθυνος και συνεπής. Η κουζίνα χρειάζεται πειθαρχία και καθημερινή ρουτίνα.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο που θέλει να κάνει καριέρα και να ανέβει ιεραρχικά στην κουζίνα?

Να χαμηλώσει το κεφάλι, να κάτσει δίπλα από έναν chef σταθερά, να είναι πειθαρχημένος, να ακούει, να μην μιλάει και να βάζει καθημερινούς στόχους.

Τι είναι η μαγειρική για εσάς με μία λέξη?

Φοβάμαι ότι η απάντησή μου είναι κλισέ: τα Πάντα.Ότι έχω στην ζωή μου προέρχεται από την μαγειρική. οπότε είναι τα πάντα.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

Δύσκολο να κάνεις σχέδια για το μέλλον με βάση την κατάσταση που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο είμαι άνθρωπος που δεν σταματάει να ψάχνεται και να ονειρεύεται. Έτσι ώστε να μην σταματάει η εξέλιξη μου. Ένα από τα μεγάλα όνειρα μου είναι να κάνω το δικό μου εστιατόριο.

Κωβαίος Κωνσταντίνος 

Εxecutive Chef στα ξενοδοχεία London Hotel και Athens Coast στη Γλυφάδα.

Συνεργάζεται με την ομάδα της BeerBartender και το περιοδικό Beer & Bar magazine.

Δημιουργός του ιστοτόπου Hospitality Ambassadeurs.

Ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής -“Acropolis”.

Μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των Olymp Taste Awards.

Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου,με πληθώρα σεμιναρίων στην γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων και πολυετή πείρα σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Πόσα χρόνια εργάζεστε στις κουζίνες?

Ξεκίνησα να σπουδάζω την μαγειρική τέχνη στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου το 1998 και από τότε εργάζομαι ανελλιπώς στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο.

Πόσα χρόνια πέρασαν πριν αναλάβετε θέση ευθύνης σε κουζίνα?

Περίπου 12 χρόνια μετά από διαρκή εργασία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ παράλληλα παρακολουθούσα σεμινάρια γαστρονομίας αλλά και υγιεινής τροφίμων.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο που θέλει να κάνει καριέρα και να ανέβει ιεραρχικά στην κουζίνα?

Να οπλιστεί με υπομονή και θέληση, καθώς είναι μεγάλο το ταξίδι στο χώρο της γαστρονομίας.Να ενημερώνεται και να εξελίσσεται διαρκώς και να δώσει σημασία στις βάσεις της κουζίνας, ώστε να θέσει σωστά τα θεμέλια για το μέλλον.Επίσης να δώσει μεγάλη σημασία στο να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ανθρώπους του χώρου και τους συναδέλφους του.

Τι είναι η μαγειρική για εσάς με μία λέξη?

Πολιτισμός.

Είναι κάτι παραπάνω από επάγγελμα, μια τέχνη που ενώνει όλο τον κόσμο μέσα από την κοινή αγάπη για το φαγητό.Μια τέχνη που απαιτεί ταλέντο, αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

Τα σχέδια μου για το μέλλον, είναι μέσα από την εργασία μου, αλλά και από τη θέση μου ως αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις, να προωθώ την ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα.Παράλληλα, μέσα από την ιστοσελίδα Hospitality Ambassadeurs  η οποία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της σε 228 χώρες, προβάλλονται πρόσωπα και επιχειρήσεις του κλάδου.

Επιπλέον, μέσω της συγγραφικής μου δραστηριότητας, ετοιμάζω το νέο μου βιβλίο το οποίο θα κινηθεί σε διαφορετική θεματική από το Cooking@Home,με ελληνικό στυλ και χαρακτήρα.

Βαγγέλης Φρονιμάκης

Executive Chef, Ξενοδοχείο Grecotel Amirandes

Είμαι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου Κρήτης, το 1995.Εκτοτε, με μια στάση για την  Στρατιωτική μου θητεία, εργάζομαι αδιαλείπτως.Μετά από 17 χρόνια εμπειρίας ανέλαβα θέση ευθύνης ως executive chef σε ξενοδοχείο.

Στους νέους συναδέλφους θα έλεγα κατά αρχή να αποφασίσουν  τι θέλουν να κάνουν και σε ποιο τομέα της μαγειρικής θέλουν να προχωρήσουν και να εξελιχθούν, καθώς ο χώρος μας έχει πολλές επιλογές. Πρέπει να έχουν στόχους, υπομονή, επιμονή και θέληση.Να ψάχνουν κάθε μέρα την γνώση της μαγειρικής, να δώσουν βάρος  στις εργασιακές σχέσεις με τους συναδέλφους  και παράλληλα να προσπαθούν να  δημιουργούν ίσες ευκαιρίες και ένα καλό περιβάλλον εργασίας στους γύρω τους και μέσα από την εμπειρία τους να αποκτήσουν σωστή αντίληψη άρα και σωστές επιλογές.

Μαγειρική για μένα είναι το «Όνειρο» μου.Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι να γίνομαι αποτελεσματικότερος σε κάθε θέση ευθύνης και κάθε καινούρια πρόκληση που αναλαμβάνω.    

Νίκος Σκαμνάκης

Clap Dubai

Ένας από τους πιο ταλαντούχος και καταξιωμένους σεφ της γενιάς του με λαμπρή καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό!

Για αρκετά χρόνια Head Chef στα εστιατόρια Nobu. Αυτή την περίοδο θα τον βρείτε στο CLAP στο Dubai !

Πόσα χρόνια εργάζεστε στις κουζίνες?

Αισίως 13

Πόσα χρόνια πέρασαν πριν αναλάβετε θέση ευθύνης σε κουζίνα?

5 χρόνια

Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο που θέλει να κάνει καριέρα και να ανέβει ιεραρχικά στην κουζίνα?

Να σέβεται τον εαυτό του πρώτα όταν μπαίνει σε μια κουζίνα, ώστε να βγαίνει με ψηλά το κεφάλι από αυτή.Να φτιάξει στομάχι από νωρίς και να χωνέψει από την αρχή ότι δεν παίρνει πάντα αυτό που πιστεύει ότι αξίζει.Μόνο με σκληρή δουλειά και ταπεινότητα θα μπορέσει να πάει μπροστά.

Τι είναι η μαγειρική για εσάς με μία λέξη?

Μεράκι

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

Έχω ακόμα αρκετά χιλιόμετρα να γράψω στις κουζίνες του εξωτερικού αλλά πάντα θα έχω στο νου μου να στήσω σωστά πρότζεκτ στην Ελλάδα.Ευελπιστώ κάποια στιγμή να κάνω κάτι και στα Χανιά.

hoteltraining.gr

hoteltraining
Uncategorized
sarras

Εξ Αποστάσεως Σεμινάρια Τουριστικών Επαγγελμάτων

Τα σεμινάρια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για επαγγελματίες του τουρισμού έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο καιρό. Και αυτό διότι η σημασία του τουρισμού σε πολλές χώρες έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατάρτισης και της επαγγελματικής ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού. Αν

Διάβασε το άρθρο
Uncategorized
sarras

Ένα ξενοδοχείο με ύψος 190 μέτρα “περικυκλωμένο” με βλάστηση

Ο λόγος για το Oasia Hotel Downtown στην Σιγκαπούρη που βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της υπερσύγχρονης πόλης, ολοκληρώθηκε το 2016 και το concept εξαρχής ηταν ενα “πράσινο” με όλη την σημασία της λέξης ξενοδοχείο. Εξωτερικά το ξενοδοχείο καλύπτεται από

Διάβασε το άρθρο
Uncategorized
sarras

Η ιστορία του απεριόριστων διαδρομών εφ’ όρου ζωής αεροπορικού εισιτηρίου αξίας 250.000$

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η αεροπορική εταιρεία American Airlines δεν τα πήγαινε και τόσο καλά, παρά τη μεγάλη της φήμη, η αεροπορική βιομηχανία γινόταν πολύ ανταγωνιστική, με νέες εταιρείες να δημιουργούνται κάθε χρόνο, πράγμα που σήμαινε ότι ο

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top