Πως να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό

χωρίς τίτλο 2021 05 26T230125.195

Του Vassilios Canellos στο fnb-pro.gr

Το κλειδί για ένα αποτελεσματικό βιογραφικό είναι να σας βοηθάει να ξεχωρίζετε στα μάτια των αξιολογητών. Πρέπει να παρουσιάσετε τον εαυτό σας άψογα, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι η εμπειρία που έχετε είναι απόλυτα σχετική με τη δουλειά που αναζητάτε.

Αρχικά κοιτάξτε προσεκτικά την περιγραφή της εργασίας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ξεκάθαρο οτι έχετε τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση. Αφού δείτε οτι η προϋπηρεσία σας συνάδει με τις ελάχιστες απαιτήσεις της εταιρείας και κατόπιν έχετε τον πιθανό απαιτούμενο τίτλο σπουδών αν αναφέρεται, προχωρήστε στη σύνταξη του βιογραφικού.

., Πως να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό

1. Τι είναι το βιογραφικό

Αν και αυτή η ερώτηση είναι μάλλον περιττή για τους περισσότερους, αν όχι όλους θα πρέπει να αναλυθεί για λόγους αρχής. Το βιογραφικό σας, είναι ένα έγγραφο ατομικού μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για την πώληση του εαυτού σας σε υποψήφιους εργοδότες. Ένα έγγραφο που θα πρέπει να τους πει για εσάς, την επαγγελματική σας ιστορία έως σήμερα, τις δεξιότητες σας, τις ικανότητες και τα επιτεύγματά σας. Τελικά, θα πρέπει να “φωνάζει” οτι εσείς είστε ο καταλληλότερος για τη δουλειά αυτή

2. Τι θα πρέπει να συμπεριλάβετε μέσα στο βιογραφικό σημείωμα1. Προσωπικά στοιχεία

  • Όνοματεπώνυμο
  • Επαγγελματικός τίτλος
  • Στοιχεία επικοινωνίας

Το πρώτο μέρος του βιογραφικού σας, που βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας, πρέπει να περιέχει το όνομα, τον επαγγελματικό τίτλο και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει ως τίτλο τη φράση «βιογραφικό» ή «βιογραφικό σημείωμα», καθώς είναι πλεονασμός. Βάλτε ως τίλο το όνομά σας.

Όσον αφορά τα στοιχεία επικοινωνίας σας, είναι απαραίτητη η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι αριθμοί τηλεφώνου σας. Κάποτε, ήταν συνηθισμένο να συμπεριλάβετε την πλήρη διεύθυνσή σας στο βιογραφικό σας. Σήμερα, με τα ηλεκτρονικά μέσα είναι αρκετό, απλώς να αναφέρετε την πόλη και το νομό σας.

Μια τυπική διάταξη των προσωπικών στοιχείων μπορεί να είναι αυτή:

  • Επώνυμο | Επαγγελματικός τίτλος
  • Τοποθεσία: Πόλη, Νομός
  • Τηλέφωνο: 01234 567890
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: name@example.com 

2. Προσωπικό προφίλ

Το προσωπικό προφίλ είναι μια σύντομη παράγραφος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας, δίνοντας στους μελλοντικούς εργοδότες μια σύντομη επισκόπηση του ποιοι είστε.

., Πως να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό

Πρέπει να προσαρμόζετε το προφίλ ανάλογα με την κάθε εργασία για την οποία υποβάλλετε αίτηση, επισημαίνοντας συγκεκριμένες ιδιότητες που ταιριάζουν με τον ρόλο. Στόχος σας πρέπει να είναι να διατηρήσετε την προσωπική σας δήλωση σύντομη και περιεκτική ώστε να τα λέει όλα σε μερικές προτάσεις. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτήν την ενότητα, πρέπει να προσπαθήσετε να απαντήσετε στα εξής:

  • Ποιος είστε;
  • Τι μπορείτε να προσφέρετε σε μια εταιρεία;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι της καριέρας σας; 

3. Εμπειρία και προϋπηρεσία

Η ενότητα αυτή σας δίνει την ευκαιρία να περιγράψετε τις προηγούμενες θέσεις εργασίας, την πιθανή πρακτική άσκηση και γενικά την εργασιακή σας εμπειρία.

Καταγράψτε την εμπειρία σας με αντίστροφη χρονολογική σειρά, (αρχίζοντας από τώρα προς τα πίσω) καθώς ο τωρινός ρόλος σας είναι αυτός που πρωτίστως ενδιαφέρει τον εργοδότη.

., Πως να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό

Κατά την καταχώριση κάθε θέσης εργασίας, δηλώστε:

  • Τίτλο της εργασίας 
  • Τον όμιλο ή την εταιρεία
  • Τις ημερομηνίες εισόδου και λήξης συνεργασίας
  • Σύντομη περιγραφή που να συνοψίζει τα καθήκοντα σας εκεί

4. Εκπαίδευση και Προσόντα

Όπως και η ενότητα της εμπειρίας, η εκπαίδευσή σας θα πρέπει να αναφέρεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Συμπεριλάβετε το όνομα των ιδρυμάτων και τις ημερομηνίες που ήσασταν εκεί.

  • Όνομα ιδρύματος – Ημερομηνίες παρακολούθησης (από – έως)
  • Κατηγορία σπουδών – Βαθμός (προαιρετικά)

Για επαγγελματίες που έχουν προχωρήσει στην καριέρα τους ή έχουν πολλά επιμέρους διπλώματα ή σεμινάρια , μπορείτε να τα γράψετε με αυτόν τον τρόπο: 

  • Τίτλος, βαθμός (αν υπάρχει) – Ίδρυμα – Έτος 

5. Πρόσθετες ενότητες

Υπάρχει μια σειρά από επιπλέον ενότητες που μπορεί να ενισχύσουν το βιογραφικό σας και να αναδείξουν τις δεξιότητές σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να συμπεριλάβετε εάν έχετε χώρο:

Βασικές δεξιότητες: Εάν γράφετε ένα βιογραφικό σημείωμα για θέση προϊσταμένου  ή έχετε κάποιες ικανότητες που θέλετε οπωσδήποτε να αναφέρετε στον εργοδότη, εισάγετε μια ενότητα βασικών δεξιοτήτων κάτω από το προσωπικό σας προφίλ. Θα πρέπει να αναφέρετε 4-5 το πολύ

Χόμπι και ενδιαφέροντα: Εάν αισθάνεστε ότι το βιογραφικό σας είναι πολύ μικρό, μπορείτε να γεμίσετε το έγγραφό σας εισάγοντας μια ενότητα χόμπι και ενδιαφερόντων στο τέλος. Ουσιαστικά τα ενδιαφέροντα δεν ενισχύουν παρά σπάνια την αξία του βιογραφικού. 

Εθελοντισμός: Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στα βιογραφικά. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, η ύπαρξη μιας εθελοντικής δράσης μπορεί να δώσει αξία σε ένα βιογραφικό, ιδιαίτερα αν σχετίζεται άμεσα με τον επαγγελματικό τομέα στον οποίον στοχεύετε.

3. Οδηγίες μορφοποίησης 

Μήκος: Το τυπικό μήκος ενός βιογραφικού σημειώματος είναι δύο σελίδες. Ωστόσο, το μέγεθος αυτό δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλους, και έτσι για ορισμένους επαγγελματίες, η μία ή οι τρεις σελίδες μπορεί να είναι πιο κατάλληλες.

Επικεφαλίδες: Κάθε ενότητα πρέπει να ξεχωρίζει με μια μεγάλη, έντονη επικεφαλίδα για να διασφαλιστεί η εύκολη ανάγνωση.

Τύπος γραμματοσειράς: Οι περισσότεροι εργοδότες, θα λάβουν το βιογραφικό σας σε ψηφιακή μορφή, οπότε επιλέξτε μια καθαρή γραμματοσειρά όπως Calibri ή Aria

Μέγεθος γραμματοσειράς και περιθώρια σελίδας: Το σώμα του βιογραφικού σας πρέπει να είναι σε γραμματοσειρά μεγέθους μεταξύ 10 και 12  και οι επικεφαλίδες σας μεταξύ 14 και 18 . Διατηρήστε τα περιθώρια της σελίδας σας περίπου 2,5 εκατοστά, (όσο δηλαδή είναι προρυθμισμένα τα περιθώρια σε ένα Word) αλλά μην τα μειώσετε ποτέ σε λιγότερο από 1,27 εκατοστά, διαφορετικά το βιογραφικό σας θα φαίνεται γεμάτο και δύσκολο να διαβαστεί. Ο λευκός χώρος εξασφαλίζει καθαρότητα και επαγγελματισμό.

Διόρθωση και συνάφεια: Η μορφοποίηση σας πρέπει να είναι συναφής σε ολόκληρο το βιογραφικό σας ώστε να φαίνεται ομαλή. Μην χαλάσετε την εμφάνιση του με τυπογραφικά λάθη και ανακρίβειες. 

Προσαρμογή, λέξεις-κλειδιά και ATS: Είναι αποδεκτό να διατηρείτε ένα γενικό αντίγραφο του βιογραφικού σας , αλλά αν υποβάλλετε ένα αίτημα για εργασία, τότε το βιογραφικό, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στον συγκεκριμένο ρόλο. Αυτό όχι μόνο θα δείξει στους εργοδότες οτι είστε κατάλληλος, αλλά θα βοηθήσει την αίτηση σας να περάσει από τα πιθανά ATS robots.

Αποθήκευση του αρχείου: Αποθηκεύστε και στείλτε το βιογραφικό σας ως αρχείο .pdf για να βεβαιωθείτε ότι οι αξιολογητές θα μπορούν να το ανοίξουν σε οποιαδήποτε συσκευή. Ένα αρχείο .pdf θα διατηρήσει επίσης τη μορφοποίηση και τις γραμματοσειρές που επιλέξατε ακόμα κι αν δεν την έχει ο υπολογιστής αυτού που το διαβάζει, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι εργοδότες θα δουν το βιογραφικό σας όπως ακριβώς το σχεδιάσατε.

4. Άλλες συμβουλές

Φροντίστε τη γλώσσα σας Αποφύγετε πολυφορεμένες εκφράσεις όπως παθιασμένος, εργατικός, ομαδικός, πελατοκεντρικός . 

Δώστε προσοχή στη λεπτομέρεια Είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς το βιογραφικό του για λάθη επειδή το μάτι μπορεί να τα προσπεράσει, εφόσον γνωρίζει πολύ καλά αυτό που διαβάζει. Δώστε το σε κάποιον που ξέρετε οτι είναι σχολαστικός και το μάτι του θα πέσει αμέσως στο λάθος. 

Κρατήστε το σύντομο Να είστε περιεκτικοί και μην φοβάστε να διαγράψετε εμπειρία που δεν σχετίζεται με αυτόν τον ρόλο.

Να είστε ακριβείς Οι υπεύθυνοι πρόσληψης θα σας κρίνουν για λάθη, είτε στη δομή είτε στην ορθογραφία ή στα σημεία στίξης. Πολλή προσοχή

Βεβαιωθείτε ότι σας αντικατοπτρίζει Η εμφάνιση του και η αίσθηση του πρέπει να το καθιστούν επαγγελματικό και ευανάγνωστο. Η προχειρότητα στο βιογραφικό σημαίνει προχειρότητα σε κάθε πτυχή σας 

5. Επιλογή θέματος και ιστοσελίδες κατασκευής

Η επιλογή του θέματος του βιογραφικού μπορεί να είναι κλασσική αλλά μπορεί να είναι και πιο μοντέρνα. Αυτό αφορά καθαρά την επιλογή σας για το τι θέλετε να αντανακλά στον αξιολογητή.

Υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε βήμα βήμα το δικό σας βιογραφικό, εντελώς δωρεάν. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό γιατί κάποιες φορές όταν τα προσόντα σας είναι πολύ κοντά με κάποιον άλλον υποψήφιο, μπορεί η καινοτομία, οι φρέσκες ιδέες και ο πειραματισμός να κάνουν τη διαφορά. 

Ιστοσελίδες που προσφέρουν τη δυνατότητα να συντάξετε το βιογραφικό σας online

  1. CV Maker: Δημιουργήστε επαγγελματικά online βιογραφικά
  2. Free CV Creator Maker: Δημιουργία βιογραφικών online
  3. CV Builder: Δημιουργήστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό online
  4. Canva: Σχεδιάστε ένα διαφορετικό βιογραφικό

Οποιαδήποτε ώρα, από οποιοδήποτε χώρο και οικονομικά ενίσχυσε το βιογραφικό σου και απέκτησε τις γνώσεις που πάντα ήθελες με ένα Online Ξενοδοχειακό Σεμινάριο στην hoteltraining. Κανε κλικ ΕΔΩ

., Πως να δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό

Caesar salad
Uncategorized
papadakispaul

Η σαλάτα του Καίσαρα γίνεται 100 ετών, ένας αιώνας γαστρονομικής απόλαυσης

Η σαλάτα του Καίσαρα, ένα κλασικό πιάτο σε μενού σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την 100η επέτειό της το 2024. Αυτή η σαλάτα, γνωστή για την απλή αλλά γευστική σύνθεσή του, εφευρέθηκε το 1924 από τον Ιταλοαμερικανό εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι

Διάβασε το άρθρο
DAYcation Greece
Uncategorized
papadakispaul

Τι είναι η νέα τάση στον τουρισμό “Daycation” και τι διαφορές έχει από το “Staycation”

Ο τουρισμός συνεχώς εξελίσσεται, προσφέροντας νέες και καινοτόμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Τελευταία, οι όροι “Daycation” και “Staycation” έχουν γίνει δημοφιλείς, αντανακλώντας νέες τάσεις στην αναψυχή και τον τουρισμό. τι ακριβώς είναι ομως το “Daycation”, πώς διαφέρει από το “Staycation” Τι

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top