Μπύρα, ποια είναι τα στάδια παραγωγής της

χωρίς τίτλο 41

Συντάκτης άρθρου :Vassilios Canellos

Η μπύρα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο και το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό συνολικά μετά από το τσάι και τον καφέ. 

Κανείς δε γνωρίζει πώς ακριβώς ανακαλύφθηκε η διαδικασία παρασκευής μπύρας ή από ποιον, όμως πιστεύεται ότι είτε κάποιοι καρποί από σιτάρι, είτε λίγο ψωμί βράχηκε, με αποτέλεσμα να γίνει ζύμωση.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η παλαιότερη, έγγραφη καταγραφή γύρω από την παρασκευή μπύρας χρονολογείται περίπου 6 χιλιάδες χρόνια πριν, στον πολιτισμό των αρχαίων Σουμερίων.

Η μπύρα πρέπει να υποβληθεί σε κάποιες διεργασίες προτού να είναι έτοιμη για απόλαυση:

1. Βυνοποίηση κριθαριού

Το κριθάρι αφήνεται να βλαστήσει για περίπου 5 ημέρες και κατόπιν διακόπτεται. Η βυνοποίηση περιλαμβάνει τρία στάδια: Διαβροχή, Βλάστηση, Φρύξη

, Μπύρα, ποια είναι τα στάδια παραγωγής της

2. Ζυθοποίηση

Στο στάδιο της ζυθοποίησης υπάρχουν επιμέρους στάδια όπως : 

◉ Άλεση όπου η βύνη αλέθεται σε μύλο 
◉ Ανάμειξη όπου η αλεσμένη βύνη, αναμιγνύεται με ζεστό νερό και το άμυλο μετατρέπεται σε ζυμώσιμα σάκχαρα. 
◉ Διήθηση του γλεύκους (κάτι σαν τον μούστο στο κρασί) διαχωρίζεται από τους φλοιούς. 
◉ Βρασμός όπου το γλεύκος βράζεται με ταυτόχρονη προσθήκη λυκίσκου. 
◉ Κατεργασία γλεύκους όπου στο στάδιο αυτό γίνεται περιδίνηση, ψύξη, αερισμός του γλεύκους και εμβολιασμός με μαγιά.

3. Ζύμωση 

Η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα και σε άλλες ουσίες, που προσδίδουν την χαρακτηριστική γεύση και οσμή της μπύρας.

4. Σίτευση ωρίμανση 

Σε αυτό το στάδιο, έχουμε τις εξής διεργασίες: Ζύμωση των μερικών ακόμα ζυμωσίμων σακχάρων. Κορεσμός της μπύρας από διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Ωρίμανση της μπύρας και ανάπτυξη ουσιών, που συνεισφέρουν στις οργανοληπτικές ιδιότητες. Η Διαύγαση της μπύρας.

5. Φιλτράρισμα

Το φιλτράρισμα απομακρύνει μαγιά και κάποιες πρωτεΐνες. Η φιλτραρισμένη μπύρα είναι διαυγής και έτοιμη για συσκευασία. Να σημειωθεί οτι υπάρχουν και τύποι μπύρας, που είναι αφιλτράριστες οι οποίες έχουν την χαρακτηριστική θολότητα από τις αιωρούμενες πρωτεΐνες και τη μαγιά.

6. Συσκευασία εμφιάλωση

Η φιάλη, πριν γεμίσει, αδειάζεται εντελώς από τον αέρα, που περιέχει, ο οποίος αντικαθίσταται από ανθρακικό. Για λόγους βιολογικής σταθερότητας έπεται παστερίωση ή αποστειρωτική διήθηση, πράγμα το οποίο δεν είναι απαραίτητο, αλλά η απαστερίωτη μπύρα θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

Συντάκτης άρθρου :Vassilios Canellos

, Μπύρα, ποια είναι τα στάδια παραγωγής της
Caesar salad
Uncategorized
papadakispaul

Η σαλάτα του Καίσαρα γίνεται 100 ετών, ένας αιώνας γαστρονομικής απόλαυσης

Η σαλάτα του Καίσαρα, ένα κλασικό πιάτο σε μενού σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την 100η επέτειό της το 2024. Αυτή η σαλάτα, γνωστή για την απλή αλλά γευστική σύνθεσή του, εφευρέθηκε το 1924 από τον Ιταλοαμερικανό εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι

Διάβασε το άρθρο
DAYcation Greece
Uncategorized
papadakispaul

Τι είναι η νέα τάση στον τουρισμό “Daycation” και τι διαφορές έχει από το “Staycation”

Ο τουρισμός συνεχώς εξελίσσεται, προσφέροντας νέες και καινοτόμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Τελευταία, οι όροι “Daycation” και “Staycation” έχουν γίνει δημοφιλείς, αντανακλώντας νέες τάσεις στην αναψυχή και τον τουρισμό. τι ακριβώς είναι ομως το “Daycation”, πώς διαφέρει από το “Staycation” Τι

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top