Πως μπορούν να μολυνθούν τα τρόφιμα από παθογόνους μικροοργανισμούς σε έναν χώρο εστίασης και τι πρέπει να προσέχουμε;

χωρίς τίτλο 28

Της Χριστίνας Σκουλουδάκη

Το Α και το Ω στους χώρους εστίασης είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των χώρων, του προσωπικού και κατ’ επέκταση των ίδιων των πελατών. Για να αποφύγουμε περιπτώσεις όπου κάποιος πελάτης μπορεί να ισχυριστεί τροφική δηλητηρίαση από κάποιο φαγητό που έφαγε στον χώρο εστίασης που εργαζόμαστε ή που διοικούμε, θα πρέπει η επιχείρηση να πληρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής που ορίζει ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και οι αρμόδιες αρχές. 

Παρακάτω αναφέρονται οι βασικές πηγές από τις οποίες μπορεί να επιμολυνθεί κάποιο τρόφιμο, και θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου.

• Άνθρωπος: μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση υπάρχουν στη μύτη, στο στόμα,

στο λαιμό, στα χέρια, στα ρούχα, στο έντερο, στις πληγές, και στο δέρμα του ανθρώπου.

Συνήθως, ο άνθρωπος μολύνει τα τρόφιμα άμεσα με τα άπλυτα χέρια και το βήχα.

• Νωπά τρόφιμα: τα ωμά τρόφιμα (κρέας, αυγά, πουλερικά, οστρακοειδή), τα οποία είναι και τρόφιμα υψηλού κινδύνου,  πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα. Η διασταυρούμενη επιμόλυνση (άμεση, έμμεση ή με στάξιμο) πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο.

• Χώμα: πρέπει να ξεπλένεται καλά από λαχανικά, γιατί μεταφέρει παθογόνα μικρόβια. Αν

ειδικά το έδαφος έχει υποστεί λίπανση με κοπριά, τότε οι μικροοργανισμοί είναι ακόμα

περισσότεροι.

• Έντομα: μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια. Ιδιαίτερα, οι μύγες και οι κατσαρίδες αποτελούν

κίνδυνο για τη μετάδοση βακτηρίων λόγω των διαφορετικών συνηθειών τους και των

χώρων που συχνάζουν.

• Τρωκτικά: τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι φορείς επικίνδυνων μικροβίων. Τα τρόφιμα

μπορεί να επιμολυνθούν από τα περιττώματά τους, τις τρίχες, τα ούρα και το ροκάνισμα. Οι

επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα τρωκτικά, θα πρέπει να απολυμαίνονται άμεσα και

τα μολυσμένα τρόφιμα να απορρίπτονται.

• Ζώα και πουλιά: τα οικόσιτα και άγρια ζώα μεταφέρουν με το σώμα, τις τρίχες, τα πόδια,

τα σάλια και τα περιττώματά τους επικίνδυνα μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά είναι δυνατόν να

μολύνουν τους χώρους των τροφίμων και κατ’ επέκταση τα ίδια τα τρόφιμα. Επίσης,

άρρωστα ζώα πριν από τη σφαγή τους, δίνουν προϊόντα ζωικής προελεύσεως (κρέας, γάλα,

κ.λπ.) μολυσμένα.

• Αέρας και σκόνη: για την προστασία των τροφίμων από τα μικρόβια που βρίσκονται στον

αέρα, αυτά θα πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα επιμόλυνσης.

• Απορρίμματα: η συχνή απομάκρυνση των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων,

προφυλάσσει τα τρόφιμα από τις επιμολύνσεις. Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

περιορίζει, επίσης, την προσέλκυση εντόμων και τρωκτικών. Το προσωπικό πρέπει να

πλένει καλά τα χέρια του, αν ασχοληθεί με την απόρριψη απορριμμάτων.

• Επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων, εξοπλισμός και σκεύη: οι πάγκοι εργασίας, τα

μηχανήματα και τα σκεύη θα πρέπει να καθαρίζονται καλά από τα υπολείμματα των

τροφίμων και να απολυμαίνονται πολλές φορές γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των

παθογόνων μικροβίων.

• Νερό: το νερό που χρησιμοποιείται σε ένα χώρο παραγωγής τροφίμων ή μαζικής εστίασης

θα πρέπει να είναι καθαρό και πόσιμο, αλλιώς μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα με επικίνδυνα

μικρόβια.

Περισσότερα για την Ασφάλεια και την Υγιεινή αλλά και της ασφαλούς συμπεριφοράς και εργασίας του προσωπικού, θα βρείτε στο παρακάτω σεμινάριο “Ασφάλεια και Υγιεινή στους χώρους εστίασης”.

photo 2
Uncategorized
sarras

Αυτός είναι ο καλύτερος μπουφές στον κόσμο (Φωτό+Video)

Το “Les Grands Buffet” είναι ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Γαλλίας και βρίσκεται στη Narbonne Ιδρύθηκε από τον Louis Privat το 1997 και από τότε έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για foodies στη Γαλλία. Θεωρείται

Διάβασε το άρθρο
technology, developer, continents-3435575.jpg
Uncategorized
papadakispaul

Εξατομικευμένη εμπειρία ταξιδιωτών μέσω Artificial Intelligense. Η νέα τάση (AI) που αναδύεται στο χώρο του τουρισμού

H eξατομικευμένη εμπειρία ταξιδιωτών μέσω της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης είναι μία νέα τάση που αναδύεται στο χώρο του τουρισμού και αλλάζει τον τρόπο που οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Στην εποχή της τεχνολογίας, οι τουρίστες που

Διάβασε το άρθρο
χωρίς τίτλο 2
Uncategorized
sarras

Ξεκαθάρισε τις απορίες σου: Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων απαντά σε ερωτήσεις που απασχολούν τους εργαζόμενους στον κλάδο της φιλοξενίας

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Μανώλης Μπαμιάκης τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο του, απάντησε σε ερωτήσεις που έχουν στείλει αναγνώστες μας και που σίγουρα ενδιαφέρουν το σύνολο των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία. 1)Hoteltraining-Ένα συνηθισμένο ερώτημα των εργαζομένων στα

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top