Πως μπορούν να μολυνθούν τα τρόφιμα από παθογόνους μικροοργανισμούς σε έναν χώρο εστίασης και τι πρέπει να προσέχουμε;

χωρίς τίτλο 28

Της Χριστίνας Σκουλουδάκη

Το Α και το Ω στους χώρους εστίασης είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των χώρων, του προσωπικού και κατ’ επέκταση των ίδιων των πελατών. Για να αποφύγουμε περιπτώσεις όπου κάποιος πελάτης μπορεί να ισχυριστεί τροφική δηλητηρίαση από κάποιο φαγητό που έφαγε στον χώρο εστίασης που εργαζόμαστε ή που διοικούμε, θα πρέπει η επιχείρηση να πληρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής που ορίζει ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και οι αρμόδιες αρχές. 

Παρακάτω αναφέρονται οι βασικές πηγές από τις οποίες μπορεί να επιμολυνθεί κάποιο τρόφιμο, και θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου.

• Άνθρωπος: μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση υπάρχουν στη μύτη, στο στόμα,

στο λαιμό, στα χέρια, στα ρούχα, στο έντερο, στις πληγές, και στο δέρμα του ανθρώπου.

Συνήθως, ο άνθρωπος μολύνει τα τρόφιμα άμεσα με τα άπλυτα χέρια και το βήχα.

• Νωπά τρόφιμα: τα ωμά τρόφιμα (κρέας, αυγά, πουλερικά, οστρακοειδή), τα οποία είναι και τρόφιμα υψηλού κινδύνου,  πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα. Η διασταυρούμενη επιμόλυνση (άμεση, έμμεση ή με στάξιμο) πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο.

• Χώμα: πρέπει να ξεπλένεται καλά από λαχανικά, γιατί μεταφέρει παθογόνα μικρόβια. Αν

ειδικά το έδαφος έχει υποστεί λίπανση με κοπριά, τότε οι μικροοργανισμοί είναι ακόμα

περισσότεροι.

• Έντομα: μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια. Ιδιαίτερα, οι μύγες και οι κατσαρίδες αποτελούν

κίνδυνο για τη μετάδοση βακτηρίων λόγω των διαφορετικών συνηθειών τους και των

χώρων που συχνάζουν.

• Τρωκτικά: τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι φορείς επικίνδυνων μικροβίων. Τα τρόφιμα

μπορεί να επιμολυνθούν από τα περιττώματά τους, τις τρίχες, τα ούρα και το ροκάνισμα. Οι

επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα τρωκτικά, θα πρέπει να απολυμαίνονται άμεσα και

τα μολυσμένα τρόφιμα να απορρίπτονται.

• Ζώα και πουλιά: τα οικόσιτα και άγρια ζώα μεταφέρουν με το σώμα, τις τρίχες, τα πόδια,

τα σάλια και τα περιττώματά τους επικίνδυνα μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά είναι δυνατόν να

μολύνουν τους χώρους των τροφίμων και κατ’ επέκταση τα ίδια τα τρόφιμα. Επίσης,

άρρωστα ζώα πριν από τη σφαγή τους, δίνουν προϊόντα ζωικής προελεύσεως (κρέας, γάλα,

κ.λπ.) μολυσμένα.

• Αέρας και σκόνη: για την προστασία των τροφίμων από τα μικρόβια που βρίσκονται στον

αέρα, αυτά θα πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα επιμόλυνσης.

• Απορρίμματα: η συχνή απομάκρυνση των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων,

προφυλάσσει τα τρόφιμα από τις επιμολύνσεις. Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

περιορίζει, επίσης, την προσέλκυση εντόμων και τρωκτικών. Το προσωπικό πρέπει να

πλένει καλά τα χέρια του, αν ασχοληθεί με την απόρριψη απορριμμάτων.

• Επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων, εξοπλισμός και σκεύη: οι πάγκοι εργασίας, τα

μηχανήματα και τα σκεύη θα πρέπει να καθαρίζονται καλά από τα υπολείμματα των

τροφίμων και να απολυμαίνονται πολλές φορές γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των

παθογόνων μικροβίων.

• Νερό: το νερό που χρησιμοποιείται σε ένα χώρο παραγωγής τροφίμων ή μαζικής εστίασης

θα πρέπει να είναι καθαρό και πόσιμο, αλλιώς μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα με επικίνδυνα

μικρόβια.

Περισσότερα για την Ασφάλεια και την Υγιεινή αλλά και της ασφαλούς συμπεριφοράς και εργασίας του προσωπικού, θα βρείτε στο παρακάτω σεμινάριο “Ασφάλεια και Υγιεινή στους χώρους εστίασης”.

hotel training σεμιναρια
Uncategorized
sarras

Customer service. Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη

Customer service. 4 πιο συνηθισμένα λάθη. Οι περισσότερες εταιρείες δεν φημίζονται για την ποιοτική τους εξυπηρέτηση.  Ουκ ολίγες φορές υποπίπτουν σε σφάλματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απογοητεύσουν τους πελάτες τους. Τα

Διάβασε το άρθρο
seminars hoteltraining
Uncategorized
papadakispaul

Εργαζόμενοι στον τουρισμό επιλέγουν να κάνουν Career Break (Διάλειμμα απο την καριέρα): Τάσεις και Λόγοι

Ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που συχνά σχετίζεται με την εργασία υπό πίεση, Δύσκολες συνθήκες εργασίας , Συχνές αλλεπάλληλες και βραδινές βάρδιες καθως και αλλα πολλα. Ολο και περισσότερα στελέχη στον χώρο του τουρισμού επιλέγουν να κάνουν “career break,” δηλαδή να

Διάβασε το άρθρο
Ανώνυμο σχέδιο 24
Uncategorized
sarras

Γιατί τα Ξενοδοχεία στην Ελλάδα Σπανίως Επενδύουν σε Learning and Development: Οι Λόγοι και Τα Οφέλη

H απουσία τμημάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης “Learning and Development” στα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την ανάπτυξη και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τον περιορισμένο αριθμό των ξενοδοχείων που επενδύουν σε

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top