Πως μπορούν να μολυνθούν τα τρόφιμα από παθογόνους μικροοργανισμούς σε έναν χώρο εστίασης και τι πρέπει να προσέχουμε;

χωρίς τίτλο 28

Της Χριστίνας Σκουλουδάκη

Το Α και το Ω στους χώρους εστίασης είναι η υγιεινή και η ασφάλεια των χώρων, του προσωπικού και κατ’ επέκταση των ίδιων των πελατών. Για να αποφύγουμε περιπτώσεις όπου κάποιος πελάτης μπορεί να ισχυριστεί τροφική δηλητηρίαση από κάποιο φαγητό που έφαγε στον χώρο εστίασης που εργαζόμαστε ή που διοικούμε, θα πρέπει η επιχείρηση να πληρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής που ορίζει ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) και οι αρμόδιες αρχές. 

Παρακάτω αναφέρονται οι βασικές πηγές από τις οποίες μπορεί να επιμολυνθεί κάποιο τρόφιμο, και θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου.

• Άνθρωπος: μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση υπάρχουν στη μύτη, στο στόμα,

στο λαιμό, στα χέρια, στα ρούχα, στο έντερο, στις πληγές, και στο δέρμα του ανθρώπου.

Συνήθως, ο άνθρωπος μολύνει τα τρόφιμα άμεσα με τα άπλυτα χέρια και το βήχα.

• Νωπά τρόφιμα: τα ωμά τρόφιμα (κρέας, αυγά, πουλερικά, οστρακοειδή), τα οποία είναι και τρόφιμα υψηλού κινδύνου,  πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα. Η διασταυρούμενη επιμόλυνση (άμεση, έμμεση ή με στάξιμο) πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο.

• Χώμα: πρέπει να ξεπλένεται καλά από λαχανικά, γιατί μεταφέρει παθογόνα μικρόβια. Αν

ειδικά το έδαφος έχει υποστεί λίπανση με κοπριά, τότε οι μικροοργανισμοί είναι ακόμα

περισσότεροι.

• Έντομα: μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια. Ιδιαίτερα, οι μύγες και οι κατσαρίδες αποτελούν

κίνδυνο για τη μετάδοση βακτηρίων λόγω των διαφορετικών συνηθειών τους και των

χώρων που συχνάζουν.

• Τρωκτικά: τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι φορείς επικίνδυνων μικροβίων. Τα τρόφιμα

μπορεί να επιμολυνθούν από τα περιττώματά τους, τις τρίχες, τα ούρα και το ροκάνισμα. Οι

επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα τρωκτικά, θα πρέπει να απολυμαίνονται άμεσα και

τα μολυσμένα τρόφιμα να απορρίπτονται.

• Ζώα και πουλιά: τα οικόσιτα και άγρια ζώα μεταφέρουν με το σώμα, τις τρίχες, τα πόδια,

τα σάλια και τα περιττώματά τους επικίνδυνα μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά είναι δυνατόν να

μολύνουν τους χώρους των τροφίμων και κατ’ επέκταση τα ίδια τα τρόφιμα. Επίσης,

άρρωστα ζώα πριν από τη σφαγή τους, δίνουν προϊόντα ζωικής προελεύσεως (κρέας, γάλα,

κ.λπ.) μολυσμένα.

• Αέρας και σκόνη: για την προστασία των τροφίμων από τα μικρόβια που βρίσκονται στον

αέρα, αυτά θα πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα επιμόλυνσης.

• Απορρίμματα: η συχνή απομάκρυνση των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων,

προφυλάσσει τα τρόφιμα από τις επιμολύνσεις. Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων

περιορίζει, επίσης, την προσέλκυση εντόμων και τρωκτικών. Το προσωπικό πρέπει να

πλένει καλά τα χέρια του, αν ασχοληθεί με την απόρριψη απορριμμάτων.

• Επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων, εξοπλισμός και σκεύη: οι πάγκοι εργασίας, τα

μηχανήματα και τα σκεύη θα πρέπει να καθαρίζονται καλά από τα υπολείμματα των

τροφίμων και να απολυμαίνονται πολλές φορές γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των

παθογόνων μικροβίων.

• Νερό: το νερό που χρησιμοποιείται σε ένα χώρο παραγωγής τροφίμων ή μαζικής εστίασης

θα πρέπει να είναι καθαρό και πόσιμο, αλλιώς μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα με επικίνδυνα

μικρόβια.

Περισσότερα για την Ασφάλεια και την Υγιεινή αλλά και της ασφαλούς συμπεριφοράς και εργασίας του προσωπικού, θα βρείτε στο παρακάτω σεμινάριο “Ασφάλεια και Υγιεινή στους χώρους εστίασης”.

Complaint for hoteltraiing
Uncategorized
John Protopapadakis

Πιστοί πελάτες. Όταν παραπονεθούν, φροντίστε να τους ακούσετε…

Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης Ο πιστός πελάτης είναι αξία ανεκτίμητη για οποιαδήποτε επιχείρηση. Οι λόγοι είναι πολλοί και μάλλον προφανείς: θα επιστρέψει, θα αγοράσει και άλλα προϊόντα/υπηρεσίες της επιχείρησης, θα μας διαφημίσει, θα γράψει θετική κριτική και θα κλείσει τα αυτιά σε

Διάβασε το άρθρο
Personal Development Hoteltraining
Uncategorized
sarras

Ο Κανόνας Tων 100 Ωρών Kαι Πώς Να Ξεχωρίσεις Στηv Εργασία σου

Ο δρόμος προς την τελειότητα στον επαγγελματικό χώρο απαιτεί αφοσίωση, στόχευση και συστηματική αυτοβελτίωση. Σε αυτήν τη συνεχή προσπάθεια για ανάπτυξη και βελτίωση, ο “Κανόνας των 100 Ωρών” αναδεικνύεται ως ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές μας.

Διάβασε το άρθρο
mistakes at jobs 2
Uncategorized
sarras

Τα λάθη σε μια επιχείρηση είναι αναπόφευκτα και καθημερινά. Ένα παράδειγμα προς μίμηση

Το όνομα του Tom Watson είναι συνώνυμο με την IBM και την κορυφαία θέση της εταιρείας στον κόσμο της τεχνολογίας. Ωστόσο, πέρα από τις επιχειρηματικές του επιτυχίες, η ιστορία του Watson περιλαμβάνει επίσης μια σπουδαία πράξη ανθρωπιάς αλλά και ευφυΐας

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top