Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια επιχείρηση τροφίμων;

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. HACCP σημαίνει Hazard Analysis and Critical Control Points και μεταφράζοντάς το σημαίνει ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου.

Στην ουσία, το HACCP είναι ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων. Εγώ θα έλεγα πως είναι επίσης, ένα εργαλείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε είδους επιχείρηση η οποία ασχολείται με τρόφιμα. Είτε αυτή η επιχείρηση είναι μία βιομηχανία τροφίμων, είτε μία ξενοδοχειακή μονάδα, είτε ένα εστιατόριο, ένα σούπερ μάρκετ, ένα fast food ή μια καφετέρια, όλες πρέπει να έχουν περάσει τον έλεγχο του  HACCP και να έχουν πάρει την πιστοποίηση.

Η πιστοποίηση αυτή, αφ’ ενός μεν επικυρώνει, στην ίδια την επιχείρηση ότι οι εγκαταστάσεις της, τα προϊόντα και το προσωπικό που την πλαισιώνει, πληρούν όλες τις απαιτήσεις μιας επιχείρησης, η οποία πάνω απ’ όλα σέβεται τους πελάτες της, και φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει. Αφ’ ετέρου δε, η πιστοποίηση του HACCP είναι ένα εργαλείο όπως προανέφερα, διότι προσφέρει στον πελάτη μια σιγουριά και στην ουσία την επιβεβαίωση, ότι τα προϊόντα αυτής της επιχείρησης είναι πιστοποιημένα και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

 Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: πως γνωρίζει ο πελάτης ότι αφού πήρε την πιστοποίηση του HACCP  η επιχείρηση, μετά από μία εβδομάδα ή έναν μήνα, συνεχίζει να τηρεί αυτούς τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων; Και η απάντηση είναι η εξής: Ένα σύστημα διασφάλισης, όπως το  HACCP, αποτελείται από ολόκληρη μελέτη, έχει θεσμικό πλαίσιο και απαραίτητους κανόνες, καθώς και ελέγχους οι οποίοι γίνονται και μετά την απόκτηση της πιστοποίησης σε μία επιχείρηση, για να ελέγξει εάν τηρούνται όλα αυτά για τα οποία είχε πιστοποιηθεί.

Σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας, είναι επίσης η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα σε προϊόντα αλλά και σε επιχειρήσεις που διακινούν τέτοια προϊόντα. Και εδώ ξαναέρχεται ο ρόλος και η σπουδαιότητα της πιστοποίησης του HACCP. Όταν ένας επιχειρηματίας μπαίνει στην διαδικασία να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, σίγουρα θα επιλέξει για την επιχείρησή του, το προϊόν που είναι πιστοποιημένο, διότι ξέρει ότι το προϊόν αυτό είναι εγκεκριμένο, ελεγμένο και ασφαλές. Πάντα φυσικά στην ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος μετράει και η σχέση ποιότητας και τιμής. 

Ένα άρθρο της Χριστίνας Σκουλουδάκη

Δείτε το σεμινάριο “Ασφάλεια και υγιεινή στις ξενοδοχειακές Μονάδες” στο παρακάτω link

hoteltraining
Uncategorized
sarras

Εξ Αποστάσεως Σεμινάρια Τουριστικών Επαγγελμάτων

Τα σεμινάρια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για επαγγελματίες του τουρισμού έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο καιρό. Και αυτό διότι η σημασία του τουρισμού σε πολλές χώρες έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατάρτισης και της επαγγελματικής ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού. Αν

Διάβασε το άρθρο
Uncategorized
sarras

Ένα ξενοδοχείο με ύψος 190 μέτρα “περικυκλωμένο” με βλάστηση

Ο λόγος για το Oasia Hotel Downtown στην Σιγκαπούρη που βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της υπερσύγχρονης πόλης, ολοκληρώθηκε το 2016 και το concept εξαρχής ηταν ενα “πράσινο” με όλη την σημασία της λέξης ξενοδοχείο. Εξωτερικά το ξενοδοχείο καλύπτεται από

Διάβασε το άρθρο
Uncategorized
sarras

Η ιστορία του απεριόριστων διαδρομών εφ’ όρου ζωής αεροπορικού εισιτηρίου αξίας 250.000$

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η αεροπορική εταιρεία American Airlines δεν τα πήγαινε και τόσο καλά, παρά τη μεγάλη της φήμη, η αεροπορική βιομηχανία γινόταν πολύ ανταγωνιστική, με νέες εταιρείες να δημιουργούνται κάθε χρόνο, πράγμα που σήμαινε ότι ο

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top