Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια επιχείρηση τροφίμων;

kitchen, chef, food-81493.jpg

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. HACCP σημαίνει Hazard Analysis and Critical Control Points και μεταφράζοντάς το σημαίνει ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου.

Στην ουσία, το HACCP είναι ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων. Εγώ θα έλεγα πως είναι επίσης, ένα εργαλείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε είδους επιχείρηση η οποία ασχολείται με τρόφιμα. Είτε αυτή η επιχείρηση είναι μία βιομηχανία τροφίμων, είτε μία ξενοδοχειακή μονάδα, είτε ένα εστιατόριο, ένα σούπερ μάρκετ, ένα fast food ή μια καφετέρια, όλες πρέπει να έχουν περάσει τον έλεγχο του  HACCP και να έχουν πάρει την πιστοποίηση.

Η πιστοποίηση αυτή, αφ’ ενός μεν επικυρώνει, στην ίδια την επιχείρηση ότι οι εγκαταστάσεις της, τα προϊόντα και το προσωπικό που την πλαισιώνει, πληρούν όλες τις απαιτήσεις μιας επιχείρησης, η οποία πάνω απ’ όλα σέβεται τους πελάτες της, και φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει. Αφ’ ετέρου δε, η πιστοποίηση του HACCP είναι ένα εργαλείο όπως προανέφερα, διότι προσφέρει στον πελάτη μια σιγουριά και στην ουσία την επιβεβαίωση, ότι τα προϊόντα αυτής της επιχείρησης είναι πιστοποιημένα και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

 Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: πως γνωρίζει ο πελάτης ότι αφού πήρε την πιστοποίηση του HACCP  η επιχείρηση, μετά από μία εβδομάδα ή έναν μήνα, συνεχίζει να τηρεί αυτούς τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων; Και η απάντηση είναι η εξής: Ένα σύστημα διασφάλισης, όπως το  HACCP, αποτελείται από ολόκληρη μελέτη, έχει θεσμικό πλαίσιο και απαραίτητους κανόνες, καθώς και ελέγχους οι οποίοι γίνονται και μετά την απόκτηση της πιστοποίησης σε μία επιχείρηση, για να ελέγξει εάν τηρούνται όλα αυτά για τα οποία είχε πιστοποιηθεί.

Σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας, είναι επίσης η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα σε προϊόντα αλλά και σε επιχειρήσεις που διακινούν τέτοια προϊόντα. Και εδώ ξαναέρχεται ο ρόλος και η σπουδαιότητα της πιστοποίησης του HACCP. Όταν ένας επιχειρηματίας μπαίνει στην διαδικασία να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, σίγουρα θα επιλέξει για την επιχείρησή του, το προϊόν που είναι πιστοποιημένο, διότι ξέρει ότι το προϊόν αυτό είναι εγκεκριμένο, ελεγμένο και ασφαλές. Πάντα φυσικά στην ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος μετράει και η σχέση ποιότητας και τιμής. 

Ένα άρθρο της Χριστίνας Σκουλουδάκη Τεχνολόγο Τροφίμων

Παρακολουθήστε σήμερα το σεμινάριο HACCP στην Hoteltraining.gr

., Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια  επιχείρηση τροφίμων;

Caesar salad
Uncategorized
papadakispaul

Η σαλάτα του Καίσαρα γίνεται 100 ετών, ένας αιώνας γαστρονομικής απόλαυσης

Η σαλάτα του Καίσαρα, ένα κλασικό πιάτο σε μενού σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την 100η επέτειό της το 2024. Αυτή η σαλάτα, γνωστή για την απλή αλλά γευστική σύνθεσή του, εφευρέθηκε το 1924 από τον Ιταλοαμερικανό εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι

Διάβασε το άρθρο
DAYcation Greece
Uncategorized
papadakispaul

Τι είναι η νέα τάση στον τουρισμό “Daycation” και τι διαφορές έχει από το “Staycation”

Ο τουρισμός συνεχώς εξελίσσεται, προσφέροντας νέες και καινοτόμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Τελευταία, οι όροι “Daycation” και “Staycation” έχουν γίνει δημοφιλείς, αντανακλώντας νέες τάσεις στην αναψυχή και τον τουρισμό. τι ακριβώς είναι ομως το “Daycation”, πώς διαφέρει από το “Staycation” Τι

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top