10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε

χωρίς τίτλο 2021 05 19T184605.733

Ένα άρθρο του Vassilios Canellos στο fnb-pro.gr

Η Ελλάδα είναι μια από τις αρχαιότερες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου και μία από τις πρώτες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ευρώπη.

Στην αρχαιότητα, η Ελλάδα ήταν από τους αξιοσημείωτους παραγωγούς κρασιού, με τα πρώτα στοιχεία της παραγωγής να χρονολογούνται πριν από 6.500 χρόνια. Το ελληνικό κρασί είχε υψηλό κύρος στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και κατά τον Μεσαίωνα και αγοράζονταν κρασιά σε πολύ υψηλές τιμές για την εποχή εκείνη, από την Κρήτη, τη Μονεμβασιά και άλλα ελληνικά μέρη.

Παρόλο που στις μέρες μας παράγονται κρασιά τα οποία έχουν αμιγείς ξένες ποικιλίες ή είναι συνδυασμός από Ελληνικές και ξένες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε οτι υπάρχουν κάποιες βασικές καθαρά Ελληνικές τις οποίες πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Εδώ θα αναφέρω 10 Ελληνικές ποικιλίες που ο καθένας μας θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον.

Ασύρτικο
Πιθανότατα ένα από τα κορυφαία κρασιά της χώρας, παράγεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι εγγενές στο νησί της Σαντορίνης. Μια ποικιλία που διατηρεί την οξύτητά της καθώς ωριμάζει, οδηγεί σε ένα λευκό κρασί με γεύσεις λεμονιού και μια λεπτή επίγευση πίκρας και αλατιού στο φινίρισμα.

Μοσχοφίλερο
Το Μοσχοφίλερο αναπτύσσεται στην περιοχή της κεντρικής Πελοποννήσου και παράγει ένα ξηρό, αρωματικό λευκό κρασί που προσφέρει ένα καθαρό χαρακτήρα, με γεύσεις ροδάκινου και γλυκού λεμονιού. Όσο παλαιώνουν, τα κρασιά αναπτύσσουν νότες αποξηραμένων φρούτων και βερίκοκων.

Αγιωργίτικο
Αυτή η ποικιλία είναι εγγενής στη Νεμέα στην Πελοπόννησο, γνωστή για αυτό το σταφύλι. Τα κρασιά αυτά είναι γεμάτα με γεύσεις από γλυκό βατόμουρο, φραγκοστάφυλο και μοσχοκάρυδο με λεπτές νότες από βότανα και ομαλές τανίνες. Τα ροζέ κρασιά που παρασκευάζονται με το Αγιωργίτικο βγάζουν στη γεύση καρυκεύματα και ίσως βατόμουρο και έχουν λαμπερό ροζ χρώμα.

, 10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε
, 10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε

Μαλαγουζιά
Φύεται περισσότερο στη Μακεδονία η Μαλαγουζιά και βγάζει ως αποτέλεσμα κρασιά με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ενδιαφέροντα αρώματα.

Ξινόμαυρο
Το Ξινόμαυρο είναι η κύρια ποικιλία σταφυλιών της Μακεδονίας, κυρίως στις περιοχές Νάουσα και Αμύνταιο. Παρουσιάζει μια καλή δυναμική παλαίωσης και έναν πλούσιο τανικό χαρακτήρα. Συχνά συγκρίνεται από κάποιους με το Nebbiolo λόγω των τόνων κερασιάς και της γλυκόριζας.

Βιδιανό
Ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια, το Βιδιανό είναι ένα ανερχόμενο αστέρι ανάμεσα στις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού. Ήταν σχεδόν εξαφανισμένο μέχρι οι Κρητικοί οινοποιοί να κατανοήσουν τις δυνατότητές του και να εργαστούν σκληρά για να αναβιώσουν τη μεγάλη πολυπλοκότητά του. Παράγει κομψά κρασιά με ποικιλία αρωμάτων λευκών και κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, ενώ παράλληλα παραμένει στιβαρό και γεμάτο. Είναι μια από τις ποικιλίες που κάνει εντύπωση στον διεθνή κόσμο του κρασιού.

Σαββατιανό
Επίσης γνωστό ως σταφύλι του Σαββάτου, το Σαββατιανό είναι η κύρια λευκή ποικιλία από την περιοχή της Αττικής, με σημαντική αντοχή στη θερμότητα. Υπό ψυχρή ζύμωση, μπορεί να προσφέρει γεύσεις από πράσινο μήλο και λάιμ. Αν παλαιώσει μέσα σε δρύινα βαρέλια, χαρακτηρίζεται από μια πιο κρεμώδη υφή στον ουρανίσκο.

Μαυροδάφνη
Η “μαύρη δάφνη” της Ελλάδας είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά. Συνήθως αναμειγνύεται με το σταφύλι της μαύρης κορινθιακής σταφίδας για να παράγει ένα επιτραπέζιο κρασί με ξεχωριστή γεύση σταφίδας και σοκολάτας και υψηλές τανίνες. Ορισμένοι παραγωγοί το αναμιγνύουν και με άλλες ποικιλίες, παράγοντας πλούσια και γεμάτα ξηρά κόκκινα κρασιά.

Vinsanto
Αυτό το αποξηραμένο στον ήλιο γλυκό κρασί προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης και αποτελείται από τρεις λευκές ποικιλίες σταφυλιών: Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι. Είναι ένα κρασί με αρώματα σταφίδας, αποξηραμένου βερίκοκου, βατόμουρου και κεράσι μαρασκίνο, το οποίο προσφέρει επίσης εντυπωσιακές αντιθέσεις μεταξύ γλυκών και πικρών γεύσεων που προκαλούνται από τις αξιοσημείωτες τανίνες του. Το χρώμα του είναι σκούρο μπρούτζινο.

Μοσχάτο Σάμου
Το Μοσχάτο της Σάμου έρχεται σε διαφορετικές μορφές, τόσο ξηρές όσο και γλυκές, πάντα με αρκετές αρωματικές νότες. Από τα πιο δημοφιλή είναι το Vin Doux, με λιγότερη οξύτητα από άλλες ποικιλίες Σαμιώτικων κρασιών. Το Samos Anthemis, ηλικίας πέντε ετών,έρχεται με ένα πορτοκαλί χρώμα και δίνει γεύσεις βουτύρου,καραμέλας και ελαφριά υποψία μελάσας. Τέλος, το Samos Nectar είναι φτιαγμένο από σταφύλια που έχουν υποστεί ξήρανση στον ήλιο και έχει παραμείνει για 3 χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Αυτό το κρασί έχει έντονα αρώματα, πιο σκοτεινό καφέ χρώμα και παρουσιάζει χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ από άλλα επιδόρπια κρασιά.

Λίγα λόγια για τη Ρετσίνα μας
Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα και επιμένουν να δοκιμάσουν το είδος αυτό του Ελληνικού κρασιού που παρασκευάζεται με την προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου. Η ρετσίνα έχει αρώματα από λιναρόσπορο με λεπτό τόνο πεύκου, και ένα αλατούχο τελείωμα. Σήμερα, νέοι Έλληνες παραγωγοί πειραματίζονται τόσο με την παράδοση όσο και με την καινοτομία για να προσφέρουν μια νέα γενιά Ρετσίνας.

Vassilios Canellos στο fnb-pro.gr

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το κρασί ?Παρακολουθήστε σήμερα το Online Σεμινάριο της Hoteltraining με ένα click στον παρακάτω σύνδεσμο

., 10 Ελληνικές ποικιλίες κρασιού που πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε

hoteltraining.granswerhotels 2
Uncategorized
papadakispaul

Γιατί Τα Ξενοδοχεία Πρέπει να Απαντούν στα Βιογραφικά των Υποψηφίων σε Κάθε Περίπτωση

Η απάντηση στα βιογραφικά που αποστέλλουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποτελεί μια κρίσιμη πρακτική για κάθε ξενοδοχείο. Δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της επαγγελματικής εικόνας της εταιρείας, αλλά και τη διαμόρφωση υγιών σχέσεων με τον ευρύτερο επαγγελματικό κόσμο.

Διάβασε το άρθρο
changehotel
Hospitality
papadakispaul

Πώς να Αναγνωρίσετε την Κατάλληλη Στιγμή για να Αποχωρήσετε από την Εργασία σας

Συχνά τίθεται το ερώτημα: «Είναι σωστό να φύγω από τη ξενοδοχείο που εργάζομαι μου μετά από 1 ή 2 χρόνια, ή ακόμα και μετά από 8 χρόνια;» Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή, αλλά το να αφήσετε

Διάβασε το άρθρο
fifo hotel
Uncategorized
papadakispaul

Σύστημα FIFO: Το Κλειδί για Αποτελεσματική Διαχείριση Τροφίμων στα Ξενοδοχεία και Επισιτιστικό Κλάδο

Το σύστημα FIFO, που σημαίνει “First In, First Out” (Πρώτο Μέσα, Πρώτο Έξω), είναι μια μέθοδος διαχείρισης αποθεμάτων που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχειακού τομέα, ειδικά στα επισιτιστικά τμήματα. Η βασική αρχή του FIFO είναι ότι τα

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top