Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

αλλεργιογόνα

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επιθετικά απέναντι σε μια ουσία (συστατικό τροφίμου) που συνήθως είναι ακίνδυνη, διότι λανθασμένα την αναγνωρίζει ως επικίνδυνη. Τα συστατικά των τροφίμων που πυροδοτούν τις μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτεΐνες που φυσιολογικά περιέχονται στα τρόφιμα.

., Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

Ποιές είναι οι κορυφαίες κατηγορίες στις τροφικές αλλεργίες;

1. Γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι άφθονα στα εστιατόρια, με αποτέλεσμα η αλλεργία στο γάλα να είναι ενοχλητική. Ευτυχώς, λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις αλλεργίες, υπάρχουν επίσης πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά συστατικά σε κοινά προϊόντα, πολλές από τις οποίες προέρχονται από σόγια και αμύγδαλα.

2 Αυγά
Τα αυγά είναι ένα άλλο κοινό αλλεργιογόνο των τροφίμων, με τους ανθρώπους να αναπτύσσουν ευαισθησία στην πρωτεΐνη που βρίσκεται είτε στον κρόκο είτε στο ασπράδι του αυγού. Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα υποκατάστατα αυγών και οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν την αλλεργία στα αυγά μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

3. Σιτάρι
Ως αλλεργιογόνο, το σιτάρι είναι ένας από τους πιο ύπουλους συνήθεις ύποπτους, καθώς βρίσκεται σε τροφές που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ποτέ: παγωτό, σάλτσα σόγιας και χοτ ντογκ, για παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιμελής ανάγνωση των ετικετών είναι τόσο σημαντική.

., Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

4. Σόγια
Λόγω της χρήσης της σε βρεφικά παρασκευάσματα, η σόγια μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τα μικρά παιδιά με αλλεργία. Επιπλέον, όπως το σιτάρι, η σόγια είναι ένα άλλο τρόφιμο που μπαίνει σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως καραμέλες και προϊόντα κρέατος.

5. Φιστίκια
Μερικοί άνθρωποι με αλλεργίες στα φιστίκια μπορεί να εμφανίσουν ιδιαίτερα σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται σε πολλές καραμέλες και αρτοσκευάσματα, τα φιστίκια χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον Chef σε ένα εστιατόριο εάν είστε επιρρεπείς σε σοβαρές αντιδράσεις.

6. Ξηροί καρποί
Δεν πρέπει να συγχέονται με τα φιστίκια. Οι 5 ξηροί καρποί που συζητούνται πιο συχνά όταν αντιμετωπίζουμε αλλεργίες είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το φουντούκια, τα πεκάν και τα κάσιους.

., Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

7. Ψάρια
Η αλλεργία στα ψάρια είναι μια από αυτές που μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή. Λόγω των βιολογικών διαφορών μεταξύ των ψαριών και των οστρακοειδών, κάποιος που είναι αλλεργικός στον τόνο δεν θα είναι απαραίτητα αλλεργικός και στον αστακό ή το αντίστροφο.

8. Οστρακόδερμα
Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή αναπτύσσονται συνήθως στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, κάποιος με αλλεργία στα οστρακοειδή μπορεί να μην έχει την ίδια αλλεργική αντίδραση σε όλα τα οστρακοειδή. Ο αστακός, οι γαρίδες και τα καβούρια μπορεί να αποφεύγονται, ενώ να μπορούν να καταναλωθούν από κάποιον, για παράδειγμα, στρείδια, μύδια και χτένια.

9. Σουσάμι
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αλλεργίας, το σουσάμι προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα των κορυφαίων αλλεργιογόνων τροφίμων. Ο νόμος για την ασφάλεια, απαιτεί το σουσάμι να επισημαίνεται στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Μελέτες συμπεραίνουν ότι:

 • Περίπου το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει μια τροφική αλλεργία
 • Στους ενήλικες τα φιστίκια, το ψάρι και τα καρκινοειδή ευθύνονται για το 85% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
 • Το 1% – 2,5% των παιδιών παγκοσμίως εμφανίζει τροφική αλλεργία
 • Στα μικρά παιδιά το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια, το ψάρι και το σιτάρι ευθύνονται για το 90% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
 • Στα βρέφη, η τροφική αλλεργία που κυριαρχεί είναι εκείνη στο γάλα, πράγμα το οποίο είναι αναμενόμενο εξαιτίας της σημαντικής θέσης που κατέχει το τρόφιμο αυτό στην διατροφή του βρέφους.

Συμπτώματα που προκαλούν οι τροφικές αλλεργίες

 • Γαστρεντερικό Κνησμός και οίδημα χειλιών και στόματος, ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος, κράμπες ή κολικός, διάρροια
 • Δέρμα Εξανθήματα , αγγειοοίδημα , έκζεμα, ερύθημα κνησμός
 • Αναπνευστικό Ρινίτιδα, κνησμός φάρυγγα, ξηρός βήχας, δύσπνοια
 • Καρδιαγγειακό Αρχικά ταχυκαρδία, μετά υπόταση, αρρυθμίες, βραδυκαρδία, καρδιακή ανεπάρκεια
 • Νευρικό Ανησυχία, ζάλη, απώλεια αισθήσεων
 • Διασυστηματικό Αναφυλαξία

Ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν τροφικές αλλεργίες

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σίτος, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή υβριδικές ποικιλίες τους, και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Καρκινοειδή και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή
Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια, εκτός από εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες
Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, εκτός από εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης), εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Καρποί με κέλυφος, δηλαδή: αμύγδαλα, φουντούκια, διάφορα είδη καρυδιών, φιστίκια και προϊόντα με βάση τα ανωτέρω, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο
Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι
Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους
σησαμιού
Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένα ως SO2 Sulfur dioxide
Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο
Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια

Ένα άρθρο του Vassilios Canellos στο fnb-pro.gr

Complaint for hoteltraiing
Uncategorized
John Protopapadakis

Πιστοί πελάτες. Όταν παραπονεθούν, φροντίστε να τους ακούσετε…

Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης Ο πιστός πελάτης είναι αξία ανεκτίμητη για οποιαδήποτε επιχείρηση. Οι λόγοι είναι πολλοί και μάλλον προφανείς: θα επιστρέψει, θα αγοράσει και άλλα προϊόντα/υπηρεσίες της επιχείρησης, θα μας διαφημίσει, θα γράψει θετική κριτική και θα κλείσει τα αυτιά σε

Διάβασε το άρθρο
Personal Development Hoteltraining
Uncategorized
sarras

Ο Κανόνας Tων 100 Ωρών Kαι Πώς Να Ξεχωρίσεις Στηv Εργασία σου

Ο δρόμος προς την τελειότητα στον επαγγελματικό χώρο απαιτεί αφοσίωση, στόχευση και συστηματική αυτοβελτίωση. Σε αυτήν τη συνεχή προσπάθεια για ανάπτυξη και βελτίωση, ο “Κανόνας των 100 Ωρών” αναδεικνύεται ως ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές μας.

Διάβασε το άρθρο
mistakes at jobs 2
Uncategorized
sarras

Τα λάθη σε μια επιχείρηση είναι αναπόφευκτα και καθημερινά. Ένα παράδειγμα προς μίμηση

Το όνομα του Tom Watson είναι συνώνυμο με την IBM και την κορυφαία θέση της εταιρείας στον κόσμο της τεχνολογίας. Ωστόσο, πέρα από τις επιχειρηματικές του επιτυχίες, η ιστορία του Watson περιλαμβάνει επίσης μια σπουδαία πράξη ανθρωπιάς αλλά και ευφυΐας

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top