Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

αλλεργιογόνα

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά επιθετικά απέναντι σε μια ουσία (συστατικό τροφίμου) που συνήθως είναι ακίνδυνη, διότι λανθασμένα την αναγνωρίζει ως επικίνδυνη. Τα συστατικά των τροφίμων που πυροδοτούν τις μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτεΐνες που φυσιολογικά περιέχονται στα τρόφιμα.

., Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

Ποιές είναι οι κορυφαίες κατηγορίες στις τροφικές αλλεργίες;

1. Γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι άφθονα στα εστιατόρια, με αποτέλεσμα η αλλεργία στο γάλα να είναι ενοχλητική. Ευτυχώς, λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις αλλεργίες, υπάρχουν επίσης πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά συστατικά σε κοινά προϊόντα, πολλές από τις οποίες προέρχονται από σόγια και αμύγδαλα.

2 Αυγά
Τα αυγά είναι ένα άλλο κοινό αλλεργιογόνο των τροφίμων, με τους ανθρώπους να αναπτύσσουν ευαισθησία στην πρωτεΐνη που βρίσκεται είτε στον κρόκο είτε στο ασπράδι του αυγού. Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης διαθέσιμα υποκατάστατα αυγών και οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν την αλλεργία στα αυγά μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

3. Σιτάρι
Ως αλλεργιογόνο, το σιτάρι είναι ένας από τους πιο ύπουλους συνήθεις ύποπτους, καθώς βρίσκεται σε τροφές που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί ποτέ: παγωτό, σάλτσα σόγιας και χοτ ντογκ, για παράδειγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιμελής ανάγνωση των ετικετών είναι τόσο σημαντική.

., Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

4. Σόγια
Λόγω της χρήσης της σε βρεφικά παρασκευάσματα, η σόγια μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τα μικρά παιδιά με αλλεργία. Επιπλέον, όπως το σιτάρι, η σόγια είναι ένα άλλο τρόφιμο που μπαίνει σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως καραμέλες και προϊόντα κρέατος.

5. Φιστίκια
Μερικοί άνθρωποι με αλλεργίες στα φιστίκια μπορεί να εμφανίσουν ιδιαίτερα σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται σε πολλές καραμέλες και αρτοσκευάσματα, τα φιστίκια χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον Chef σε ένα εστιατόριο εάν είστε επιρρεπείς σε σοβαρές αντιδράσεις.

6. Ξηροί καρποί
Δεν πρέπει να συγχέονται με τα φιστίκια. Οι 5 ξηροί καρποί που συζητούνται πιο συχνά όταν αντιμετωπίζουμε αλλεργίες είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το φουντούκια, τα πεκάν και τα κάσιους.

., Τροφικές αλλεργίες και αλλεργιογόνα

7. Ψάρια
Η αλλεργία στα ψάρια είναι μια από αυτές που μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή. Λόγω των βιολογικών διαφορών μεταξύ των ψαριών και των οστρακοειδών, κάποιος που είναι αλλεργικός στον τόνο δεν θα είναι απαραίτητα αλλεργικός και στον αστακό ή το αντίστροφο.

8. Οστρακόδερμα
Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή αναπτύσσονται συνήθως στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, κάποιος με αλλεργία στα οστρακοειδή μπορεί να μην έχει την ίδια αλλεργική αντίδραση σε όλα τα οστρακοειδή. Ο αστακός, οι γαρίδες και τα καβούρια μπορεί να αποφεύγονται, ενώ να μπορούν να καταναλωθούν από κάποιον, για παράδειγμα, στρείδια, μύδια και χτένια.

9. Σουσάμι
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αλλεργίας, το σουσάμι προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα των κορυφαίων αλλεργιογόνων τροφίμων. Ο νόμος για την ασφάλεια, απαιτεί το σουσάμι να επισημαίνεται στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Μελέτες συμπεραίνουν ότι:

 • Περίπου το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει μια τροφική αλλεργία
 • Στους ενήλικες τα φιστίκια, το ψάρι και τα καρκινοειδή ευθύνονται για το 85% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
 • Το 1% – 2,5% των παιδιών παγκοσμίως εμφανίζει τροφική αλλεργία
 • Στα μικρά παιδιά το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια, το ψάρι και το σιτάρι ευθύνονται για το 90% περίπου των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
 • Στα βρέφη, η τροφική αλλεργία που κυριαρχεί είναι εκείνη στο γάλα, πράγμα το οποίο είναι αναμενόμενο εξαιτίας της σημαντικής θέσης που κατέχει το τρόφιμο αυτό στην διατροφή του βρέφους.

Συμπτώματα που προκαλούν οι τροφικές αλλεργίες

 • Γαστρεντερικό Κνησμός και οίδημα χειλιών και στόματος, ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος, κράμπες ή κολικός, διάρροια
 • Δέρμα Εξανθήματα , αγγειοοίδημα , έκζεμα, ερύθημα κνησμός
 • Αναπνευστικό Ρινίτιδα, κνησμός φάρυγγα, ξηρός βήχας, δύσπνοια
 • Καρδιαγγειακό Αρχικά ταχυκαρδία, μετά υπόταση, αρρυθμίες, βραδυκαρδία, καρδιακή ανεπάρκεια
 • Νευρικό Ανησυχία, ζάλη, απώλεια αισθήσεων
 • Διασυστηματικό Αναφυλαξία

Ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν τροφικές αλλεργίες

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σίτος, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή υβριδικές ποικιλίες τους, και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Καρκινοειδή και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή
Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά
Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια, εκτός από εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες
Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, εκτός από εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης), εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Καρποί με κέλυφος, δηλαδή: αμύγδαλα, φουντούκια, διάφορα είδη καρυδιών, φιστίκια και προϊόντα με βάση τα ανωτέρω, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις
Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο
Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι
Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους
σησαμιού
Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένα ως SO2 Sulfur dioxide
Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο
Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια

Ένα άρθρο του Vassilios Canellos στο fnb-pro.gr

hotel training σεμιναρια
Uncategorized
sarras

Customer service. Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη

Customer service. 4 πιο συνηθισμένα λάθη. Οι περισσότερες εταιρείες δεν φημίζονται για την ποιοτική τους εξυπηρέτηση.  Ουκ ολίγες φορές υποπίπτουν σε σφάλματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απογοητεύσουν τους πελάτες τους. Τα

Διάβασε το άρθρο
seminars hoteltraining
Uncategorized
papadakispaul

Εργαζόμενοι στον τουρισμό επιλέγουν να κάνουν Career Break (Διάλειμμα απο την καριέρα): Τάσεις και Λόγοι

Ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που συχνά σχετίζεται με την εργασία υπό πίεση, Δύσκολες συνθήκες εργασίας , Συχνές αλλεπάλληλες και βραδινές βάρδιες καθως και αλλα πολλα. Ολο και περισσότερα στελέχη στον χώρο του τουρισμού επιλέγουν να κάνουν “career break,” δηλαδή να

Διάβασε το άρθρο
Ανώνυμο σχέδιο 24
Uncategorized
sarras

Γιατί τα Ξενοδοχεία στην Ελλάδα Σπανίως Επενδύουν σε Learning and Development: Οι Λόγοι και Τα Οφέλη

H απουσία τμημάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης “Learning and Development” στα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την ανάπτυξη και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τον περιορισμένο αριθμό των ξενοδοχείων που επενδύουν σε

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top