Τα πάντα για τα tips ή αλλιώς πουρμπουάρ

χωρίς τίτλο 2021 12 05T112601.866

Πουρμπουάρ προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις pour – boire (γαλλικά: Pourboire) που σημαίνουν “Για να πιείς”. Το tipping ειναι μια κίνηση ευγένειας και ανταπόδοσης αφού κάποιος φρόντισε και μας εξυπηρέτησε όπως το να πιούμε και να φάμε καλά η ακόμα και μας βοήθησε με τις βαλίτσες μας οπότε ας ανταποδώσουμε με ένα tip για να διασκεδάσει και εκείνος.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι, καθώς τα αυτιά μας έχουν ακούσει πολλά…Τα tips ή αλλιώς πουρμπουάρ ανήκουν και κατανέμονται αποκλειστικά στο προσωπικό. Ακούμε περιπτώσεις μεμονωμένες ευτυχώς στην Ελλάδα που είτε παίρνει ενα ποσοστό και ο ιδιοκτήτης αλλα έχουμε ακούσει περίπτωση και ότι τα παίρνει όλα(μεμονωμένη). Το πώς κατανέμονται τα tips μπορεί να έχει μια πολιτική η επιχείρηση, αλλα απο εκεί και πέρα ολα τα tips ειναι του προσωπικού.

Στην Μεγάλη Βρετανία πολλα εστιατόρια αναμεσά τους Pizza Express, Strada, Zizzi, AskItalian και Giraffe έχουν κατηγορηθεί ότι κρατούν όλη ή μερική από την χρέωση υπηρεσιών ή τα tips χωρίς να τα αποδίδουν στο προσωπικό.

., Τα πάντα για τα tips ή αλλιώς πουρμπουάρ

Σύμφωνα με άγραφο κανόνα, στην Ελλάδα τουλάχιστων, ένα tip πελάτη σε περιπτώσεις εστιατορίων πρέπει να ειναι περίπου 8%-12% του συνολικού λογαριασμού. Υπάρχουν και μέρη ανα τον κόσμο που το φιλοδώρημα εντάσσεται στο τελικό ποσό του λογαριασμού, κάτι που όμως δεν ισχύει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό αναφέρει ότι αφήνει μεγαλύτερο πουρμπουάρ σε πιο ακριβά εστιατόρια η και μπάρ αλλα αυτό έχει μία λογική καθώς σε ένα εστιατόριο με 2 Michelin Stars που κοστίζει κατα μέσο όρο 200 ευρώ το άτομο συχνάζουν άτομα που το αντέχει η τσέπη τους .

Ας δούμε τι ισχύει σε άλλες χώρες όμως

  • Στην Αυστραλία  το φιλοδώρημα είναι μέσα στον λογαριασμό, και οτιδήποτε έξτρα είναι προαιρετικό.
  • Στην Δανία σύμφωνα με την νομοθεσία, τα φιλοδωρήματα πρέπει να ενσωματώνονται στον λογαριασμό. Δεν είναι συνιθίζεται να αφήνουν επιπλέον χρήματα.
  • Στην Γαλλία πάντα το φιλοδώρημα είναι μέσα στο λογαριασμό
  • Στην Ιαπωνία μπορούν ακόμα και να θιχτούν αν αφήσετε φιλοδώρημα
  • Στην Ελβετία δε χρειάζεται να αφήσετε φιλοδώρημα καθώς οι εργαζόμενοι πληρώνονται ήδη πολύ καλά, ενώ υπάρχει ήδη στον λογαριασμό σας.

Και μερικές τρελές ιστορίες με tips

  • Ξεκινώντας απο πού αλλου, απο την Μύκονο, Σαουδάραβας πελάτης σε γνωστό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είχε κάνει λογαριασμό 25.000 ευρώ, πρόσθεσε το εξωφρενικό χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ σαν tips.
  • To 1984 σε εστιατόριο στην Αμερική ενας καθημερινός πελάτης ζήτησε απο την σερβιτόρα να διαλέξουν μαζί καποιους αριθμούς, μετα απο λίγες που επισκέφτηκε ξανα το κατάστημα ο πελάτης ενημέρωσε την σερβιτόρα οτι κέρδισαν 6 εκατομμύρια δολάρια και τα μοίρασε.
  • Υπάρχει και το άλλο άκρο βέβαια ένας σερβιτόρος εξιστόρησε στα social για την εμπειρία του με έναν πελάτη που άφησε ένα μεγάλο φιλοδώρημα για να εντυπωσιάσει τη κοπέλα του και μετά γύρισε και ζήτησε τα λεφτά πίσω. Το γεύμα κόστιζε περίπου 300 δολάρια, αλλά ο άντρας πρόσθεσε κι ακόμα 100 ως tips,. Όμως όταν το ζευγάρι έφυγε από το μαγαζί μετα από μερικά δευτερόλεπτα, ο άντρας γύρισε στο εστιατόριο χωρίς τη γυναίκα και είπε στον σερβιτόρο να μειώσει το tip στα 20 δολάρια, ο άντρας μάλιστα είπε: «Μείωσε το tip στα 20 δολάρια, απλά το έπαιζα άνετος για να εντυπωσιάσω την κοπέλα μου, καταλαβαίνεις!” » εξιστορεί ο σερβιτόρος.
  • Και τελευταίο και πιο ατυχές αυτό που έγινε στο Texas, ένας πελάτης άφησε 2000 δολάρια στην κοπέλα που τον εξυπηρέτησε γράφοντας επίσης καλά Χριστούγεννα, δυστυχώς για λογιστικούς λόγους το εστιατόριο δεν μπόρεσε να τραβήξει απο την κάρτα και να της αποδώσει περισότερα απο 500 δολάρια καθώς υπήρχε limit στο ποσό των tips που μπορούσε να τραβήξει το pos.

., Τα πάντα για τα tips ή αλλιώς πουρμπουάρ

kariera
Uncategorized
papadakispaul

Hoteltraining.gr: Συμμετοχή στο Tourism Meeting Point 2025

Η Hoteltraining.gr με μεγάλη χαρά συμμετέχει στο Tourism Meeting Point 2025, που διοργανώνεται από το Kariera.gr και τη Workathlon στις 8 Φεβρουαρίου 2025 Στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Galaxy. Το event, που θα πραγματοποιηθεί με στρατηγικούς συνεργάτες την Bar Academy και την Hoteltraining.gr και Gold Sponsor Domes Resorts, αποτελεί την

Διάβασε το άρθρο
Employee feeling good hotels
Uncategorized
papadakispaul

Εργασία σε Ξενοδοχείο: Πώς να Ζήσεις και Όχι Απλά να Επιβιώσεις

Το παρακάτω άρθρο μας το έστειλε ένας συνεργάτης μας, ένας επαγγελματίας που εργάζεται χρόνια στον ξενοδοχειακό κλάδο και έχει βιώσει όλες τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις αυτής της απαιτητικής δουλειάς. Μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες του

Διάβασε το άρθρο
Hoteltraining Housekeeping
Uncategorized
papadakispaul

Οροφοκομία. Το Άλφα και το Ωμέγα στην λειτουργία ενός ξενοδοχείου

Η οροφοκομία δεν είναι απλώς μια υπηρεσία καθαρισμού. Είναι μια κρίσιμη λειτουργία που βρίσκεται στον πυρήνα της επιτυχημένης λειτουργίας ενός ξενοδοχείου. Εξασφαλίζει την άνεση, την υγιεινή και την ασφάλεια των επισκεπτών, ενώ διαμορφώνει καθοριστικά την εικόνα του καταλύματος. Παρά την

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top