Hotel Belvedere. Το ξενοδοχείο που έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής

belvedere hoteltraining

Στην ταινία «The Goldfinger» του 1964, ο Τζέιμς Μποντ καταδιώκει τον «κακό» στους δρόμους της Ελβετίας, έχοντας ως φόντο τις μαγευτικές Άλπεις. Σε μία από αυτές τις σκηνές, πάνω σε μια στροφή διακρίνεται και ένα ξενοδοχείο να στέκεται αγέρωχο στις άκρες της αλπικής πλαγιάς.

Πρόκειται για το Hotel Belvedere, που κατασκευάστηκε το 1882, προκειμένου να ξεκουράσει τους ταλαιπωρημένους επιβάτες αμαξών και αργότερα αυτοκινήτων που διέσχιζαν το Furkastrasse, ένα μακρύ και δαιδαλώδες πέρασμα που ένωνε τα υψηλότερα τμήματα της ενδοχώρας με τη λίμνη της Γενεύης.

, Hotel Belvedere. Το ξενοδοχείο που έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής

Το Hotel Belvedere, ωστόσο, διέθετε ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα: η θέα του ήταν απαράμιλλης ομορφιάς, καθώς ο επισκέπτης θα μπορούσε από την κεντρική βεράντα του να απολαύσει το Rhone Glacier (Παγετώνα του Ροδανού) που ξεδιπλωνόταν μπροστά του. Συν τοις άλλοις, με αφετηρία το ξενοδοχείο, οι επισκέπτες θα μπορούσαν -μέσα από μία σήραγγα που οδηγούσε τους επισκέπτες στην καρδιά του παγετώνα-  να ρίξουν μία πιο προσεκτική ματιά στο παγωμένο «θηρίο της φύσης».

, Hotel Belvedere. Το ξενοδοχείο που έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής

Στον 20ο αιώνα, το ελβετικό ξενοδοχείο θα γνωρίσει στιγμές δόξας. Τουρίστες και επώνυμοι, όπως ο Σον Κόνερι και Πάπας Ιωάννης, αλλά και λάτρεις της περιπέτειας και των πάρτι, συνέρρεαν στο μπαλκόνι του για να απολαύσουν την εκπληκτική του θέα και να περπατήσουν μέσα στη σήραγγα.

, Hotel Belvedere. Το ξενοδοχείο που έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής

Ωστόσο, σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχει happy end. Το εξωτερικό περιβάλλον και δη το φυσικό περιβάλλον έμελλε να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Η κλιματική αλλαγή, απόρροια της οποίας ήταν η αύξηση της θερμοκρασίας και η συρρίκνωση του παγετώνα τα τελευταία 100 χρόνια κατά 1,5 χιλιόμετρο, θα είχε ως αποτέλεσμα το Belvedere να απωλέσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα και να υποπέσει σε μαρασμό.

Την παρακμή του δεν μπόρεσαν να σταματήσουν ούτε οι πλέον προηγμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να αποτραπεί η ολοκληρωτική εξαφάνισή του – ειδικές «λευκές κουβέρτες», ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία, που μειώνουν το λιώσιμο των πάγων κατά 70%.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και άλλοι παράγοντες, όπως το γεγονός ότι είχε αφεθεί στη μοίρα του (τα δωμάτιά του δεν είχαν ανακαινιστεί για χρόνια ενώ τα μπάνια και οι ντουζιέρες του παρέμεναν κοινόχρηστα), αλλά και η κατασκευή το 1982 σήραγγας, που δυστυχώς δεν περνούσε πια μπροστά από το ξενοδοχείο, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το άλλοτε πανίσχυρο χαρτί του Belvedere, που ήταν η τοποθεσία του, τώρα πια ήταν βαρίδι…

Αναρτήθηκε από τον Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης στο πολύ χρήσιμο marketing-tips.gr

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως το σεμινάριο “Διαχείριση Παραπόνων” του Γιάννη Πρωτοπαπαδάκη.

Caesar salad
Uncategorized
papadakispaul

Η σαλάτα του Καίσαρα γίνεται 100 ετών, ένας αιώνας γαστρονομικής απόλαυσης

Η σαλάτα του Καίσαρα, ένα κλασικό πιάτο σε μενού σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει την 100η επέτειό της το 2024. Αυτή η σαλάτα, γνωστή για την απλή αλλά γευστική σύνθεσή του, εφευρέθηκε το 1924 από τον Ιταλοαμερικανό εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι

Διάβασε το άρθρο
DAYcation Greece
Uncategorized
papadakispaul

Τι είναι η νέα τάση στον τουρισμό “Daycation” και τι διαφορές έχει από το “Staycation”

Ο τουρισμός συνεχώς εξελίσσεται, προσφέροντας νέες και καινοτόμες εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Τελευταία, οι όροι “Daycation” και “Staycation” έχουν γίνει δημοφιλείς, αντανακλώντας νέες τάσεις στην αναψυχή και τον τουρισμό. τι ακριβώς είναι ομως το “Daycation”, πώς διαφέρει από το “Staycation” Τι

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top