8 τύποι επισκεπτών σε ένα ξενοδοχείο

travel suitcase airport 778338

Το μοντέλο “one size fits all” μας έχει αφήσει χρόνους από καιρού. Τα ξενοδοχεία σήμερα προσπαθούν να στοχεύσουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, αρκετές από τις οποίες εντάσσονται στο αστερισμό του niche marketing (μάρκετινγκ νησίδας – στόχευση σε σχετικά μικρές ομάδες με ‘’ιδιαίτερα’’ ενδιαφέροντα). Ας δούμε ορισμένες τέτοιες αγορές-στόχους, αρκετές μάλιστα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται σήμερα ως ‘’trendy’’:

., 8 τύποι επισκεπτών σε ένα ξενοδοχείο

1. Λάτρεις της περιπέτειας. Μια μερίδα των επισκεπτών (π.χ. ζευγάρια, οικογένειες) επιθυμεί να δραπετεύσει από την κανονικότητα, προκειμένου να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του (π.χ. rafting, bungee jumping, mountain biking κ.ά.). Επικοινωνήστε λοιπόν αυτές τις δραστηριότητες μέσα από το site και τα social media, ενώ προσαρμόστε ανάλογα την προσφορά σας (π.χ. pre-packed breakfasts για όσους φεύγουν νωρίς το πρωί, ειδικός χώρος φύλαξης εξοπλισμού κ.λπ.). 

2. Dark tourism. Ως σκοτεινός τουρισμός ορίζονται οι επισκέψεις σε σηµεία όπου έχουν λάβει χώρα τα χειρότερα εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας ή έχουν «στιγµατιστεί» από φρικτές, «φονικές» ιστορίες (π.χ. Chernobyl, Auschwitz). Παραθέστε πόσο κοντά είστε (σε χρόνο και χιλιόμετρα) σε έναν τέτοιο προορισμό, συνεργαστείτε με ξεναγούς ή tour operators που δραστηριοποιούνται στον χώρο του σκοτεινού τουρισμού.

3. Τουρισμός ευεξίας. Αυτό το είδος τουρισμού, που απαιτεί τη συνεργασία με επαγγελματίες, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τουριστών: αυτούς που κάνουν αποτοξίνωση (όχι απαραίτητα από αλκοόλ), που θέλουν να χάσουν βάρος, να γυμνάσουν κορμί και πνεύμα (γιόγκα, διαλογισμός κ.λπ.), να επισκεφθούν ιαματικές πηγές κ.λπ.

., 8 τύποι επισκεπτών σε ένα ξενοδοχείο

4. Γαστρονομικός τουρισμός. Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν για να γευτούν νέες εμπειρίες ή να δοκιμάσουν τοπικές κουζίνες, μπορεί να είναι ντόπιοι ή και ξένοι. Αν το ξενοδοχείο είναι κοντά σε μαγαζιά με παραδοσιακό φαγητό, προβάλλετέ το. Το ίδιο θα κάνετε και αν φημίζεστε για την χρήση ποιοτικών και τοπικών πρώτων υλών στα γεύματα που προσφέρετε.

5. ”Πράσινοι” τουρίστες. Λάτρεις τη φύσης και υπέρμαχοι του βιώσιμου τουρισμού, οι eco-tourists προσπαθούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Απεχθάνονται τον μαζικό τουρισμό, καθώς επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον και προτιμούν ‘’βιώσιμους’’ προορισμούς (π.χ. βλ. Λειψοί) και ‘’πράσινα’’ ξενοδοχεία, οι οποίοι αμφότεροι θα πρέπει να αναδείξουν τις πράσινες πρακτικές τους. 

6. Slow tourism. Οι τουρίστες αυτοί αντιδρούν κυρίως στα οργανωμένα ταξίδια και τις to do lists, αναζητώντας κάτι πιο αυθεντικό. Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε ένα μέρος, αποσκοπώντας να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο, τη γειτονιά, τους ντόπιους. Θέλουν να ανακαλύψουν «κρυφά διαμάντια» και να ζήσουν σαν ντόπιοι. Ένα ξενοδοχείο θα πρέπει να συνεργαστεί με τοπικές εταιρείες και να αναδείξει τις περιοχές-σημεία που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. 

7. Staycation tourism. Πρόκειται για τάση που ανδρώθηκε μέσα στην πανδημία και η οποία αναφέρεται στον εγχώριο/τοπικό τουρισμό. Εν προκειμένω, οι άνθρωποι (κυρίως οικογένειες) αναζητούν ξενοδοχεία εντός της πόλης τους ή σε γειτονικές πόλεις για να ξεφύγουν για λίγες μέρες. Πολλά ξενοδοχεία προωθούνται ως  ‘home away from home’, προσφέροντας σχετικές υπηρεσίες (π.χ. pet friendly, aftercare services). 

8. Workation tourism. Άλλη μια νησίδα (niche marketing) που ανδρώθηκε μέσα στην κρίση. Οι τουρίστες αυτοί εργάζονται εξ αποστάσεως και επισκέπτονται, για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες, προορισμούς φιλικούς προς τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads). Το εν λόγω γκρουπ μπορεί να είναι και ετερόκλητο, καθώς τα ενδιαφέροντά του, πέρα από το σκέλος της εργασίας του, δύναται να διαφέρουν. 

Ένα άρθρο του συνεργάτη μας Γιάννη Πρωτοπαπαδάκη στο   marketing-tips.gr

., 8 τύποι επισκεπτών σε ένα ξενοδοχείο

hotel training σεμιναρια
Uncategorized
sarras

Customer service. Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη

Customer service. 4 πιο συνηθισμένα λάθη. Οι περισσότερες εταιρείες δεν φημίζονται για την ποιοτική τους εξυπηρέτηση.  Ουκ ολίγες φορές υποπίπτουν σε σφάλματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απογοητεύσουν τους πελάτες τους. Τα

Διάβασε το άρθρο
seminars hoteltraining
Uncategorized
papadakispaul

Εργαζόμενοι στον τουρισμό επιλέγουν να κάνουν Career Break (Διάλειμμα απο την καριέρα): Τάσεις και Λόγοι

Ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που συχνά σχετίζεται με την εργασία υπό πίεση, Δύσκολες συνθήκες εργασίας , Συχνές αλλεπάλληλες και βραδινές βάρδιες καθως και αλλα πολλα. Ολο και περισσότερα στελέχη στον χώρο του τουρισμού επιλέγουν να κάνουν “career break,” δηλαδή να

Διάβασε το άρθρο
Ανώνυμο σχέδιο 24
Uncategorized
sarras

Γιατί τα Ξενοδοχεία στην Ελλάδα Σπανίως Επενδύουν σε Learning and Development: Οι Λόγοι και Τα Οφέλη

H απουσία τμημάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης “Learning and Development” στα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την ανάπτυξη και την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τον περιορισμένο αριθμό των ξενοδοχείων που επενδύουν σε

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top