Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια επιχείρηση τροφίμων;

kitchen, chef, food-81493.jpg

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. HACCP σημαίνει Hazard Analysis and Critical Control Points και μεταφράζοντάς το σημαίνει ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου.

Στην ουσία, το HACCP είναι ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων. Εγώ θα έλεγα πως είναι επίσης, ένα εργαλείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε είδους επιχείρηση η οποία ασχολείται με τρόφιμα. Είτε αυτή η επιχείρηση είναι μία βιομηχανία τροφίμων, είτε μία ξενοδοχειακή μονάδα, είτε ένα εστιατόριο, ένα σούπερ μάρκετ, ένα fast food ή μια καφετέρια, όλες πρέπει να έχουν περάσει τον έλεγχο του  HACCP και να έχουν πάρει την πιστοποίηση.

Η πιστοποίηση αυτή, αφ’ ενός μεν επικυρώνει, στην ίδια την επιχείρηση ότι οι εγκαταστάσεις της, τα προϊόντα και το προσωπικό που την πλαισιώνει, πληρούν όλες τις απαιτήσεις μιας επιχείρησης, η οποία πάνω απ’ όλα σέβεται τους πελάτες της, και φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει. Αφ’ ετέρου δε, η πιστοποίηση του HACCP είναι ένα εργαλείο όπως προανέφερα, διότι προσφέρει στον πελάτη μια σιγουριά και στην ουσία την επιβεβαίωση, ότι τα προϊόντα αυτής της επιχείρησης είναι πιστοποιημένα και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

 Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: πως γνωρίζει ο πελάτης ότι αφού πήρε την πιστοποίηση του HACCP  η επιχείρηση, μετά από μία εβδομάδα ή έναν μήνα, συνεχίζει να τηρεί αυτούς τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων; Και η απάντηση είναι η εξής: Ένα σύστημα διασφάλισης, όπως το  HACCP, αποτελείται από ολόκληρη μελέτη, έχει θεσμικό πλαίσιο και απαραίτητους κανόνες, καθώς και ελέγχους οι οποίοι γίνονται και μετά την απόκτηση της πιστοποίησης σε μία επιχείρηση, για να ελέγξει εάν τηρούνται όλα αυτά για τα οποία είχε πιστοποιηθεί.

Σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας, είναι επίσης η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα σε προϊόντα αλλά και σε επιχειρήσεις που διακινούν τέτοια προϊόντα. Και εδώ ξαναέρχεται ο ρόλος και η σπουδαιότητα της πιστοποίησης του HACCP. Όταν ένας επιχειρηματίας μπαίνει στην διαδικασία να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, σίγουρα θα επιλέξει για την επιχείρησή του, το προϊόν που είναι πιστοποιημένο, διότι ξέρει ότι το προϊόν αυτό είναι εγκεκριμένο, ελεγμένο και ασφαλές. Πάντα φυσικά στην ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος μετράει και η σχέση ποιότητας και τιμής. 

Ένα άρθρο της Χριστίνας Σκουλουδάκη Τεχνολόγο Τροφίμων

Παρακολουθήστε σήμερα το σεμινάριο HACCP στην Hoteltraining.gr

., Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια  επιχείρηση τροφίμων;

Opera pms seminar greece
Uncategorized
papadakispaul

Opera PMS: Το Νέο Ασύγχρονο Σεμινάριο Ξενοδοχειακού Λογισμικού στην Hoteltraining.gr

Η Hoteltraining.gr ανακοινώνει την έναρξη ενός νέου εξ αποστάσεως σεμιναρίου για το Opera Property Management System (PMS), το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσα στον Απρίλιο. Το σεμινάριο θα είναι ασύγχρονο, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να το παρακολουθήσουν με τον δικό τους ρυθμό, όποτε και

Διάβασε το άρθρο
@hoteltraining.gr
Uncategorized
papadakispaul

Το Σύνδρομο της “Άψυχης Πολυτέλειας”. Πάσχουν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Ελλάδα

Η πολυτέλεια είναι έννοια που πολλοί επιθυμούν να προσφέρουν και να απολαμβάνουν. Όμως, υπάρχει μια παγίδα που παραμονεύει στη βιομηχανία της φιλοξενίας και της εστίασης: το σύνδρομο της άψυχης πολυτέλειας. Είναι η κατάσταση στην οποία ένας χώρος φαίνεται πολυτελής, έχει

Διάβασε το άρθρο
kariera
Uncategorized
papadakispaul

Hoteltraining.gr: Συμμετοχή στο Tourism Meeting Point 2025

Η Hoteltraining.gr με μεγάλη χαρά συμμετέχει στο Tourism Meeting Point 2025, που διοργανώνεται από το Kariera.gr και τη Workathlon στις 8 Φεβρουαρίου 2025 Στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Galaxy. Το event, που θα πραγματοποιηθεί με στρατηγικούς συνεργάτες την Bar Academy και την Hoteltraining.gr και Gold Sponsor Domes Resorts, αποτελεί την

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top