Η κρίση του Covid σύντομα θα είναι παρελθόν και η αγορά θα ανακάμψει .Αν θέλει κάποιος να γίνει ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας πρέπει να εστιάσει σε μερικά απλά αλλά σημαντικά θέματα όπως το βιογραφικό του .
Όταν πρόκειται να υποβάλετε αίτηση για νέα εργασία, το βιογραφικό σας είναι το εισιτήριο για να σας πάρει από το σπίτι σας στην πόρτα μιας συνέντευξης – αλλά πώς διασφαλίζετε ότι το βιογραφικό σας έχει προστεθεί στο σωρό των βιογραφικών που θα δει κάποιος και όχι να ρίχνεται κατευθείαν στο καλάθι ?
Μιλήσαμε με 4 Υπευθύνους προσλήψεων μεγάλων εταιρειών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τα πράγματα στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι στο σημείο που βρίσκονται στο εξωτερικό .Μας ανάφεραν και πολλά παραδείγματα όπως-Πολλοί δεν έχουν καν βιογραφικό και μας παίρνουν τηλεφωνά και μας λένε ότι δεν χρειάζονται βιογραφικά γιατί είναι πολύ καλοί στην δουλειά τους .Άλλοι στο email επικοινωνίας μιας αγγελίας στέλνουν ένα μόνο «Επικοινωνήστε μαζί μου» η ένα «ποσό θα παίρνω» η όπως μας ανέφερε ένας επιχειρηματίας μια φορά ένα άτομο είχε στείλει στο email βιογραφικό και την επομένη μέρα που το έστειλε είχε πάει για δουλεία χωρίς καν να έχει προηγηθεί συνέντευξη η ακόμα και επικοινωνία .Όπως μας ανάφεραν αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά συνεχόμενα . όλοι μας αναφέρανε ότι το βιογραφικό είναι ο αντιπρόσωπος μας και πρέπει να επενδύσουμε χρόνο και σκέψη να το δομήσουμε.
Ένα καλό βιογραφικό είναι σαφές, περιεκτικό και καθιστά κάθε σημείο απαραίτητο χωρίς περιττά στοιχεία . Δεν χρειάζεται να είναι πάνω από δυο σελίδες σε καμιά περίπτωση – απλώς κρατάτε τα πράγματα σύντομα και περιεκτικά . Και αν όλα είναι σωστά , υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα συνέντευξης. Επίσης, οι εργοδότες λαμβάνουν δεκάδες βιογραφικά συνεχώς, οπότε είναι απίθανο να διαβάσουν κάθε ένα ολόκληρο και συνεχόμενα επίσης οι περισσότεροι θα εστιάσουν παραπάνω με ένα βιογραφικό σημείωμα σε ενότητες.Οι απαιτήσεις της θέσης βρίσκονται στην αγγελία εργασίας, οπότε διαβάστε τις λεπτομέρειες από την αρχή έως το τέλος. Κρατήστε σημειώσεις, επισημαίνοντας ότι μπορείτε να ικανοποιήσετε και όλα τα κομμάτια που δεν μπορείτε. Με τους τομείς που σας λείπουν, συμπληρώστε τα κενά προσαρμόζοντας τις δεξιότητες που έχετε.. Επενδύστε στην συνεχόμενη εκπαίδευση και στην ενημέρωση .Πολλοί πιστεύουν ότι «εντάξει σπούδασα και εργάζομαι οπότε δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω ».Και όμως πρέπει να ενημερώνεστε πάνω στο αντικείμενο συνεχεία είτε μέσω σχετικών ενημερωτικών sites είτε με κάποιο συναφές με την ειδικότητα βιβλίο .Επίσης να επενδύετε στην εκπαίδευση είτε σεμινάρια είναι αυτά είτε συμμετοχή σε λέσχες συναφές με το αντικείμενο σας. Βαλτέ τον εαυτό σας στην θέση ενός εργοδότη και έχει δυο υποψηφίους μπροστά του, και ο ένας εχει προϋπηρεσία αλλά και ο άλλος …απλά ο δεύτερος ασχολείται ,ενημερώνεται και ψάχνεται γύρω από το αντικείμενο του… ποιον νομίζετε ότι θα επιλέξει ο εργοδότης?
Αξιοποιήστε περιγράφοντας στο έπακρο τις δεξιότητες, ενδιαφέροντα σας και την εμπειρία σας στο βιογραφικό.
Προσθέστε οπωσδήποτε συστατικές επιστολές.
Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στο ρόλο που ζητά η αγγελία που απευθύνεται.
Διατηρήστε το βιογραφικό σας ενημερωμένο οπωσδήποτε είτε ψάχνεις εργασία είτε όχι.
Εάν δεν έχετε τις τεχνικές γνώσεις ζητήστε σε κάποιον να σας στο γράψει ,είτε γνωστό σας είτε επαγγελματία .Αυτό είναι το εισιτήριο για το μέλλον σας.Επενδύστε σε αυτό.