Όσα νιώθουν αλλά δεν λένε οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, Τι μας έδειξε η έρευνα της Hoteltraining.gr

Στη Hoteltraining.gr πιστεύουμε ότι πίσω από κάθε ποσοστό κρύβεται μια πραγματική εμπειρία ζωής. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη έρευνα σε 401 εργαζομένους στον χώρο της φιλοξενίας, θέλοντας να καταγράψουμε τα συναισθήματα, τις δυσκολίες και τις ανάγκες τους. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν φωτίζουν τις καθημερινές προκλήσεις που βιώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα.

Όταν ρωτήσαμε “Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τις συνθήκες εργασίας σας;”, το 35% των συμμετεχόντων, δηλαδή 140 άτομα, απάντησε ότι είναι πολύ ικανοποιημένο. Ένα 20%, που αντιστοιχεί σε 80 άτομα, δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένο. Ωστόσο, ένα 32,5% ή αλλιώς 130 άτομα απάντησε ότι είναι λίγο ικανοποιημένο, ενώ το 12,5%, δηλαδή 50 άτομα, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο. Πρακτικά, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι του δείγματος εκφράζουν απογοήτευση ή χαμηλή ικανοποίηση, μια συνθήκη που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Στην ερώτηση “Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στον χώρο εργασίας σας;”, το 46,15% των συμμετεχόντων, δηλαδή 185 άτομα, ανέδειξε την έλλειψη προσωπικού ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ότι επηρεάζει δηλαδή άμεσα την εργασία τους. Το 33,33%, ή αλλιώς 134 άτομα, επέλεξε τον χαμηλό μισθό ως το βασικότερο θέμα. Η κακή διοίκηση αναφέρθηκε από το 15,38% των εργαζομένων, δηλαδή 62 άτομα, ενώ η έλλειψη σεβασμού εντοπίστηκε από το 5,13% ή 20 άτομα. Το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο εργαζομένους αναγνωρίζει ως κύριο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού δείχνει την υπερφόρτωση καθηκόντων και την πίεση που βιώνουν καθημερινά οι ομάδες εργασίας.

Όταν ρωτήσαμε “Πόσο εύκολα μπορείτε να εκφράσετε παράπονα ή προτάσεις στον προϊστάμενό σας;”, μόνο το 17,5% ή 70 άτομα δήλωσε ότι μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα. Το 40% ή 160 άτομα ανέφερε ότι μπορεί να εκφράσει εύκολα τις απόψεις του, ενώ το 42,5%, δηλαδή 171 άτομα, απάντησε ότι δυσκολεύεται. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι για μεγάλο μέρος των εργαζομένων η επικοινωνία με την ανώτερη διοίκηση δεν είναι αυτονόητη, γεγονός που οδηγεί σε σιωπηρή δυσαρέσκεια και μειωμένη αίσθηση συμμετοχής στον οργανισμό.

Στην ερώτηση “Πόσο συχνά σας ζητείται να κάνετε καθήκοντα εκτός της επίσημης περιγραφής της θέσης σας;”, το 53,85% ή 216 άτομα απάντησαν ότι τους ζητείται πολύ συχνά. Το 35,90%, δηλαδή 144 άτομα, ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει σπάνια, ενώ το 10,26% ή 41 άτομα δήλωσαν ότι δεν τους έχει ζητηθεί ποτέ. Το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους εκτελούν καθήκοντα εκτός περιγραφής θέσης σε καθημερινή βάση δείχνει μια συστηματική υπέρβαση αρμοδιοτήτων που συχνά οδηγεί σε κόπωση και επαγγελματική φθορά.

Σχετικά με την εκπαίδευση πριν την έναρξη εργασίας, στην ερώτηση “Σας προσφέρθηκε οργανωμένη εκπαίδευση πριν ξεκινήσετε;”, μόλις το 27,5% ή 110 άτομα απάντησαν θετικά ότι έλαβαν οργανωμένη εκπαίδευση. Άλλο ένα 27,5% ή 110 άτομα δήλωσε ότι έλαβε εκπαίδευση αλλά χωρίς οργάνωση, ενώ το 45%, δηλαδή 181 άτομα, απάντησε ότι δεν έλαβε καμία μορφή εκπαίδευσης. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι ξεκινούν να εργάζονται χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και υποστήριξη, γεγονός που αυξάνει το άγχος, την ανασφάλεια και τα λάθη κατά την εργασία.

Όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης, στην ερώτηση “Πόσο χρήσιμη ήταν η εκπαίδευση που λάβατε;”, το 57,89% ή 232 άτομα απάντησαν ότι την βρήκαν πολύ χρήσιμη, ενώ το 42,11%, δηλαδή 169 άτομα, δήλωσαν ότι η εκπαίδευση δεν τους φάνηκε καθόλου χρήσιμη. Το γεγονός ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα δεν βρήκαν ουσιαστική αξία στην εκπαίδευση που τους παρασχέθηκε δείχνει την ανάγκη για προγράμματα που να είναι πιο πρακτικά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της καθημερινής εργασίας.

Τέλος, στην ερώτηση “Ποιο είναι το βασικότερο κριτήριο για εσάς όταν επιλέγετε ένα σεμινάριο online;”, το 46,15% ή 185 άτομα επέλεξαν την τιμή ως βασικότερο κριτήριο. Το 33,33%, δηλαδή 134 άτομα, επέλεξε την ενίσχυση του βιογραφικού, το 15,38% ή 62 άτομα δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα στους εισηγητές και μόλις το 5,13% ή 20 άτομα ανέφερε τη διάρκεια του σεμιναρίου. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι αναζητούν οικονομικές αλλά ουσιαστικές ευκαιρίες μάθησης, που να έχουν πραγματική αξία για την επαγγελματική τους πορεία.

Η έρευνα της Hoteltraining.gr αναδεικνύει μια αλήθεια που πολλές φορές δεν λέγεται: οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αγαπούν το επάγγελμά τους, όμως πολλές φορές νιώθουν κουρασμένοι, μόνοι και αδικημένοι. Εμείς στη Hoteltraining.gr ακούμε αυτή τη φωνή και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε εκπαίδευση, προσιτή, που δεν είναι απλώς θεωρητική γνώση, αλλά πραγματικό εργαλείο ενδυνάμωσης και εξέλιξης για κάθε επαγγελματία στον χώρο της φιλοξενίας.


Σχετικά άρθρα

Κύλιση στην κορυφή