Τι είναι τελικά αυτό το HACCP; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα ξενοδοχείο αλλά και μια επιχείρηση τροφίμων;

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. HACCP σημαίνει Hazard Analysis and Critical Control Points και μεταφράζοντάς το σημαίνει ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου.

Στην ουσία, το HACCP είναι ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων. Εγώ θα έλεγα πως είναι επίσης, ένα εργαλείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε είδους επιχείρηση η οποία ασχολείται με τρόφιμα. Είτε αυτή η επιχείρηση είναι μία βιομηχανία τροφίμων, είτε μία ξενοδοχειακή μονάδα, είτε ένα εστιατόριο, ένα σούπερ μάρκετ, ένα fast food ή μια καφετέρια, όλες πρέπει να έχουν περάσει τον έλεγχο του  HACCP και να έχουν πάρει την πιστοποίηση.

Η πιστοποίηση αυτή, αφ’ ενός μεν επικυρώνει, στην ίδια την επιχείρηση ότι οι εγκαταστάσεις της, τα προϊόντα και το προσωπικό που την πλαισιώνει, πληρούν όλες τις απαιτήσεις μιας επιχείρησης, η οποία πάνω απ’ όλα σέβεται τους πελάτες της, και φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει. Αφ’ ετέρου δε, η πιστοποίηση του HACCP είναι ένα εργαλείο όπως προανέφερα, διότι προσφέρει στον πελάτη μια σιγουριά και στην ουσία την επιβεβαίωση, ότι τα προϊόντα αυτής της επιχείρησης είναι πιστοποιημένα και ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

 Και εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: πως γνωρίζει ο πελάτης ότι αφού πήρε την πιστοποίηση του HACCP  η επιχείρηση, μετά από μία εβδομάδα ή έναν μήνα, συνεχίζει να τηρεί αυτούς τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων; Και η απάντηση είναι η εξής: Ένα σύστημα διασφάλισης, όπως το  HACCP, αποτελείται από ολόκληρη μελέτη, έχει θεσμικό πλαίσιο και απαραίτητους κανόνες, καθώς και ελέγχους οι οποίοι γίνονται και μετά την απόκτηση της πιστοποίησης σε μία επιχείρηση, για να ελέγξει εάν τηρούνται όλα αυτά για τα οποία είχε πιστοποιηθεί.

Σημαντικός παράγοντας στις μέρες μας, είναι επίσης η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα σε προϊόντα αλλά και σε επιχειρήσεις που διακινούν τέτοια προϊόντα. Και εδώ ξαναέρχεται ο ρόλος και η σπουδαιότητα της πιστοποίησης του HACCP. Όταν ένας επιχειρηματίας μπαίνει στην διαδικασία να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, σίγουρα θα επιλέξει για την επιχείρησή του, το προϊόν που είναι πιστοποιημένο, διότι ξέρει ότι το προϊόν αυτό είναι εγκεκριμένο, ελεγμένο και ασφαλές. Πάντα φυσικά στην ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος μετράει και η σχέση ποιότητας και τιμής. 

Ένα άρθρο της Χριστίνας Σκουλουδάκη

Δείτε το σεμινάριο “Ασφάλεια και υγιεινή στις ξενοδοχειακές Μονάδες” στο παρακάτω link

chef, cook, plate-2585791.jpg
Uncategorized
sarras

Δοκιμάσαμε την online πλατφόρμα μαθημάτων μαγειρικής που οι καθηγητές είναι κάτοχοι Michelin Αστεριών και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας

Τα τελευταία χρόνια η γαστρονομική εκπαίδευση γνώρισε μια άνθηση χωρίς προηγούμενο. Σε αυτό βοήθησαν και οι νέες τεχνολογίες οι οποίες με εξ αποστάσεως μαθήματα μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις σε όσους τις αναζητούσαν. Σε αυτη την κατηγορία βρίσκεται το Scoolinary, μια

Διάβασε το άρθρο
ferry boat, ship, ocean-123059.jpg
Uncategorized
sarras

Ο ασυνήθιστος τρόπος που μοιράζονται τα φιλοδωρήματα(tips) στο προσωπικό των κρουαζιερόπλοιων

Στον κλάδο της κρουαζιέρας υπάρχει ένας τελείως διαφορετικός τρόπος με τον οποίο διανέμονται τα φιλοδωρήματα στο προσωπικό. Σε κάθε επιβάτη προστίθεται ένα συγκεκριμένο ποσό φιλοδωρήματος το οποίο διαφέρει σύμφωνα με αυτό το ποσό που έχει ορίσει κάθε εταιρεία. . Αυτό

Διάβασε το άρθρο
Uncategorized
sarras

“Τρελά” πράγματα που ξέχασαν φιλοξενούμενοι σε ξενοδοχεία και βρήκαν οι εργαζόμενοι

Παρακάτω θα δούμε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που πελάτες ξενοδοχείων ξέχασαν κάποια πράγματα που είχαν μαζί τους κατα την διάρκεια της διαμονής τους. Σίγουρα όλοι οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία έχουν να διηγηθούν κάτι αντίστοιχο αλλά οι παρακάτω περιπτώσεις ξεχωρίζουν. 1)Προσθετικό πόδι

Διάβασε το άρθρο
Scroll to Top